• NL
  • WIE
 

Project Gaasbeek: Laureaat Brick Award 2012

Kleiklinkers van vloer tot dak

Project Gaasbeek
Project Gaasbeek Arch: Bart Lens

Bart Lens uit Hasselt is een creatieve duizendpoot. Als stichter en bezieler van Architectuurbureau Lens°Ass heeft hij met zijn team reeds menig staaltje van spraakmakende architectuur weten neer te zetten. Maar daarnaast is hij ook met succes bedrijvig in product design, interieuraankleding, kunst en grafiek. Het spanningsveld tussen al deze disciplines levert verbazende resultaten op: een gerechtsgebouw
in de vorm van een boom, een lamp waar je met z’n vijven onder kunt zitten of staan, een woning met dak en muren in kleiklinkers.

 

In het glooiend landschap van het Pajottenland, meer bepaald in Gaasbeek, stond tot voor enkele jaren een oude hoeve. Deze bestond uit verschillende, losstaande bouwvolumes. De nieuwe eigenaar, een veearts, wou er zijn praktijk in onderbrengen en er de woonplaats maken voor zijn gezin van 5. Maar daarvoor moesten alle ruimtes en deelgebouwen met elkaar verbonden worden, met respect voor het verleden en met aandacht voor huidige en toekomstige noden. Oud en nieuw moesten daarbij
naadloos in elkaar overgaan.

 
 

Project Gaasbeek
Project Gaasbeek Arch: Bart Lens

Eén van de meest opvallende elementen in het vernieuwde bouwwerk is een lange koker, volledig in kleiklinkers gemetst. Deze koker verbindt de praktijkruimte met de woning en de tuin en komt uit op een binnenhof die eveneens met kleiklinkers werd afgewerkt. Vanaf het hoger gelegen kasteel van Gaasbeek is het dak van de koker in kleiklinkers goed te zien. Er werd bij de diverse toepassingen gekozen voor éénzelfde steen, de Terca Hortus Althea kleiklinker. Samen met het kasteel vormt deze koker nu reeds een beeld- en cultuurbepalend element in het landschap. De koker die zo kenmerkend is voor dit ontwerp kreeg al vlug de bijnaam van ‘konijnenpijp’.

 
 

Project Gaasbeek
Project Gaasbeek Arch: Bart Lens

Het idee voor deze verbindingskoker past in de sculpturale benadering van Bart Lens, waarbij de verschillende deelvolumes op een massieve, visuele manier werden samengevoegd. De konijnenpijp werd langs alle kanten voorzien van metselwerk.
Vloer, wanden, onder- en bovenkant van het dak werden helemaal uitgevoerd in de Hortus Althea kleiklinkers. Aan de onderkant van het dak van de konijnenpijp werden strips gebruikt. De muren werden verlijmd, al de rest werd traditioneel vermetseld.
Bij dit project werden diverse materialen gebruikt, die allemaal bijdragen tot de tijdloosheid van dit project, tot een harmonieuze synthese. De keuze voor kleiklinkers was geïnspireerd op de integratie van de nieuwe volumes in het bestaande gebouwencomplex. Ze onderstreepten bovendien de verbondenheid met
de rurale omgeving. Naast de konijnenpijp werden ook de muren, tuinmuren, terrassen en binnenkoer uitgevoerd in dezelfde kleiklinkers van Terca. Zowat 900 m² strips en massieve klinkers werden in het project verwerkt.

 

Project Gaasbeek
Project Gaasbeek Arch: Bart Lens

Verder viel de keuze voor de vloeren op eiken parket en polierbeton. Ook massieven uit blauwe hardsteen werden toegepast en de wanden werden afgewerkt met pleisterwerk en diverse inlandse houtsoorten. Lens°Ass bewandelt de weg van de tactiele sfeer waarbij de totaalbeleving centraal staat. Voor Bart Lens is architectuur meer dan het produceren van beelden, ruimtes of het bedenken van technische oplossingen. Het is een complex creatief proces waarbij de ultieme synthese het einddoel vormt. Het eindresultaat moet steeds meer zijn dan de som van de onderdelen. Bart Lens introduceert voortdurend thema’s in zijn ontwerpen, thema’s op vlak van compositie, volume en materiaalgebruik. Het project in Gaasbeek is daar een mooi voorbeeld van. Het onverwachte lijkt hier plots zo voor de hand te liggen. In het huis staan bewoners en bezoekers oog in oog met onverwachte verrassingen. Zelfs de kleinste vensteropening is zo bestudeerd dat ze het oude landschap en het bijhorend zeventiende-eeuwse kasteel perfect inkadert. Architectuur en omgeving hebben elkaar hier rijkelijk gevoed. Het effect is verrassend en tegelijk zo natuurlijk dat men zou denken dat het concept het product is van natuur en geschiedenis.

 
Met dit project getiteld “De Konijnenpijp” wist Bart Lens de jury van de Wienerberger Brick Award 2012  te overtuigen in de categorie "Eengezinswoning”.

  

terug naar boven