Reference photo new construction single family in Kortemark

Baksteen van kop tot teen: verticaal metselwerkverband

Een gebouw krijgt plasticiteit door het te omhullen met baksteen en expressiviteit door variatie aan te brengen in de baksteenvlakken. Naast de diverse verbanden, kleurzettingen en reliëfwerking is verticaal metselwerk, dat wil zeggen metselwerk dat 90° is gedraaid zodat de doorlopende lintvoegen verticaal staan, vandaag een vaak gebruikte methode om expressieve gevels te ontwerpen.

Krachtmeting

verticaal metselwerkverband

Bij de toepassing van verticaal metselwerkverband moet u met een aantal zaken rekening houden. Om te beginnen is de afschuifkracht van de doorlopende verticale voegen kleiner dan de druksterkte van het metselwerk, waardoor de lasten minder goed worden verspreid dan bij horizontale voegen. Uit laboratoriumproeven blijkt dat de druksterkte bij verticaal metselwerk slechts 0,30 tot 0,50 keer die van metselwerk met doorlopende horizontale voegen bedraagt.

Een ander aandachtspunt zijn de randen. Zolang die geklemd zitten tegen stijve muren of penanten met een horizontaal verband, is er geen vuiltje aan de lucht, op de verminderde druksterkte van het verticale metselwerk na. Een ander verhaal vormen vrije randen aan bv. hoeken of openingen, want die kunnen uitknikken.

Zeker niet onoverkomelijk

verticaal metselwerkverband

Onoverkomelijke problemen stelt dat alles niet. Gegeven de gebruikelijke gemiddelde druksterkte (10 N/mm²) van bakstenen en voegen waarvoor een mortel met een goede hechtsterkte is gebruikt, kan metselwerk in verticaal verband, ingesloten tussen stijve muurvlakken met horizontaal verband, tot drie bouwlagen hoog (8,60 m) worden opgetrokken. Vereist is dat het parament voldoende verankerd is (minimaal zes spouwankers per m²) aan het achterliggende dragende metselwerk en dat dit dragende metselwerk op elke verdieping een vloer heeft.

In geval van een vrije rand blijft de hoogte van het verticale verband het best beperkt, en dit in functie van de totale hoogte van de metselwerkmuur. Zo blijft voor een muurhoogte van 4 meter het verticale verband bij voorkeur kleiner dan 1m50. Wie toch een hogere toepassing wenst, kan de verticale randvoegen wapenen met verticaal te plaatsen lintvoegwapening en de uiterste randen verankeren met lateihaken.

U ziet, zolang u rekening houdt met enkele spelregels, mag u gerust steile ambities koesteren inzake verticaal metselwerk.

Hulp nodig bij het berekenen van uw speciale verbanden? Neem contact op met ons, wij helpen u graag verder.

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.