• NL
  • WIE
 

Kleiklinkers voor huis en tuin en bestrating

FAQ

 

Arte / Mastiek Zwart
Arte / Mastiek Zwart

Waarom een kleiklinker kiezen voor uw oprit of terras?

 

Kleiklinkers zijn altijd mooi. Ze hebben een bijzondere charme, die ze ontlenen aan hun natuurlijke uitstraling, hun rijke kleuren en hun vele mogelijke afwerkingen. Kleiklinkers blijven ook mooi. Ze zijn slijtvast en zijn goed bestand tegen verwering. In tegenstelling tot betonproducten behouden ze hun oorspronkelijke tint en hebben ze een veel natuurlijkere uitstraling. Juist door deze uitstraling staan klinkers mooi bij de meeste planten, en vormen ze een goede overgang naar bakstenen muren (ook bij andere materialen zoals crepi,…). Daardoor is het mogelijk tussen je huis en je tuin een intense band te creëren.

 

Penter Husum + Rot
Penter Husum + Rot

Wat zijn de toepassingsgebieden voor kleiklinkers?

 

Met kleiklinkers kan je alle kanten uit. Je kan ze gebruiken voor de aanleg van een oprit, een pad of een terras, maar evengoed voor de afboording van een zwembad of vijver.

 
Verder zijn er ook talrijke toepassingen mogelijk in de openbare sector: dorpskernen, voetgangerszones, parkings, … Het gebruik van kleiklinkers bij de aanleg of heraanleg van publieke verhardingen biedt het bestuur van een gemeente of stad zekerheid over de kwaliteit van de toplaag voor vele tientallen jaren.

Crea / Torino
Crea / Torino 

Zijn kleiklinkers enkel geschikt voor rustieke stijlen of is er een groter aanbod?

 

Door hun grote variatie aan kleuren en afwerkingen zijn kleiklinkers geschikt voor elke stijl, van landelijk klassiek tot trendy. Voor liefhebbers van een rustieke sfeer zijn er klinkers die op een ambachtelijke manier gebakken zijn in een oude vlamoven. Daardoor krijgen ze het uitzicht van echte Hollandse recuperatieklinkers.

 
Voor wie houdt van een strakkere vormgeving zijn er ook kleiklinkers die gekenmerkt worden door een strakkere lijnvoering en dus minder ruw ogen dan de gewone kleiklinkers. Deze bestaan ook in een getrommelde uitvoering. Het kleurengamma van de Terca kleiklinkers is net als dat van de keramische gevelstenen de jongste jaren sterk uitgebreid.

 

Crea Solane - Crea Torino - Crea Nero
Crea Solane - Crea Torino - Crea Nero

Kleurvastheid is een belangrijke troef van kleiklinkers. Waar zit het verschil met andere bestratingsmaterialen?

 

Kleiklinkers worden gemaakt door klei in bakvormen te persen of te gooien, te laten drogen en vervolgens te bakken in ofwel computergestuurde ofwel aloude manueel gestookte ovens. De kleuren hangen af van de gebruikte kleisoorten en het bakproces. In tegenstelling tot betonproducten, worden kleiklinkers gemaakt zonder toevoeging van kleurpigmenten en zijn ze volledig in de massa gekleurd. Zo behouden kleiklinkers voor altijd hun oorspronkelijke kleur: rood blijft altijd rood, zwart blijft zwart, … Dit is bovendien ook zo bij bakstenen. Betonproducten missen de warmte en de volheid van kleur van echte klinkers.

 

Scala / Dresden
Scala / Dresden 

Hoe moet ik mijn kleiklinkers onderhouden?

 

Correct geplaatste kleiklinkers vergen nauwelijks onderhoud. Mocht het nodig zijn, dan volstaat een jaarlijkse reiniging met een hogedrukreiniger. Alle reinigingsproducten (anti-mosprodukten) mogen gebruikt worden. Deze hebben niet de minste schadelijke invloed op de kleiklinkers, de natuurlijke kleurtinten worden niet aangetast. Dit in tegenstelling tot bij vele betonklinkers.

 
Snel onderhoud bij een klein probleem is belangrijk om grotere problemen te voorkomen. Na het reinigen (borstelen of afspuiten) kan wat voegmateriaal verdwenen zijn. Dit wordt best zo snel mogelijk terug aangevuld. Ook bij eventuele breuk van een klinker moet deze zo snel mogelijk vervangen worden om verdere problemen te voorkomen.

 

Zijn kleiklinkers milieuvriendelijk?

 

Kleiklinkers worden gebakken uit superieure en hernieuwbare klei, zonder additieven die schadelijk zijn voor het milieu. Ze zijn (meerdere malen) herbruikbaar en worden nooit tot afval herleid, waardoor ze een zeer grote levensduur hebben.

terug naar boven

Wienerberger Kleiklinkers
TERCA kleiklinkers

Producten Zoekmachine Terca Kleiklinkers