• NL
  • WIE
 

Kleiklinkers voor huis en tuin en bestrating

FAQ

 

Overzicht van de vragen:

  1. Waarvoor kunnen kleiklinkers gebruikt worden?
  2. Wat maakt kleiklinkers meer kleurvast dan andere bestratingsmaterialen?
  3. Hoe het best kleiklinkers onderhouden?
  4. Kunnen keramische gevelstenen ook als klinkers gebruikt worden?
  5. Moeten kleiklinkers voor binnenshuis speciaal behandeld worden?

 

Waarvoor kunnen kleiklinkers gebruikt worden?

Met keramische klinkers kunt u alle richtingen uit. Een oprit aanleggen, terras, een pad in het gras … allemaal mogelijk met onze kleiklinkers. Zelfs de afboording van zwembaden en vijvers kunnen perfect aangelegd worden met keramische klinkers.

 
Belangrijk: de structuur onder de kleiklinkers moet aan een aantal vereisten voldoen, afhankelijk van de toepassing. Zo moet u bij een oprit rekening houden met het af- en aanrijden van uw eigen voertuig(en).
 
Ook in de openbare sector staan kleiklinkers vaak op het verlanglijstje: stijlvolle parkings, dorpskernen, voetpaden… Vaak kiezen stadsbesturen voor kleiklinkers omdat ze dan de zekerheid hebben dat die tientallen jaren meegaan, aanzienlijk duurzamer dan betonklinkers.
Penter Husum + Rot
Penter Husum + Rot

Wat maakt kleiklinkers meer kleurvast dan andere bestratingsmaterialen?

Keramische klinkers zijn ‘in de massa gekleurd’. Dit wil zeggen dat er geen verf- of kleurlagen worden toegepast en dat de klei en het bakproces zelf de kleur geven aan de klinkers. Eventuele slijtage zal dus geen kleurverandering veroorzaken, wat u wel hebt bij betonproducten. Die laatste zijn vaak op de oppervlakte met pigmenten gekleurd.

Bij kleiklinkers blijft rood altijd rood, zwart blijft zwart … Op termijn verliezen gekleurde betonproducten de warmte en de volheid van kleur van echte kleiklinkers.

Crea / Torino
Crea / Torino 

Hoe het best kleiklinkers onderhouden?

Een sterk voordeel van kleiklinkers: goed geplaatste klinkers vergen heel weinig onderhoud. Indien nodig, gewoon 1 keer per jaar een reiniging met een hogedrukreiniger (in een hoek van 45° en de spuitkop niet te dicht houden).

Bovendien kunt u zonder zorgen alle reinigingsproducten gebruiken voor eventueel hardnekkige vlekken. Er is niets wat de natuurlijke kleur van uw keramische klinkers zal aantasten. Dit probleem kan er wel zijn bij gekleurde betonproducten.

3 extra tips:

  • Kleine vlek, kleine moeite: kleine problemen pakt u best zo snel mogelijk aan om erger te vermijden.
  • Voegmateriaal direct opvullen: na het reinigen van kleiklinkers kan het zijn dat er wat voegmateriaal loskomt. Dit herstelt u best zo snel mogelijk, opnieuw om erger te voorkomen.
  • Gebroken klinkers vervangen: om de stevigheid van het geheel te bewaren, vervangt u gebroken kleiklinkers best onmiddellijk.
Crea Solane - Crea Torino - Crea Nero
Crea Solane - Crea Torino - Crea Nero

Kunnen keramische gevelstenen ook als klinkers gebruikt worden?

Neen, keramische gevelstenen hebben andere eigenschappen dan kleiklinkers. De wateropname (porositeit) is heel wat lager bij een kleiklinker en de vochtbestendigheid wordt op een andere manier getest.

Keramische klinkers worden horizontaal geplaatst, gevelstenen verticaal. Dit betekent dat kleiklinkers zwaarder belast worden door weersomstandigheden. De technische eigenschappen van kleiklinkers zijn hieraan aangepast om schade te vermijden en het risico op vervuiling tot een minimum te beperken.

Scala / Dresden
Scala / Dresden 

Moeten kleiklinkers voor binnenshuis speciaal behandeld worden?

Ongeacht de toepassing, binnen of buiten, moeten kleiklinkers niet specifiek behandeld worden. Ze zijn namelijk heel resistent, slijtvast en inert. Bewijs hiervan is de lange levensduur onder vaak zware weersomstandigheden.

Voorbeeld: De Bourgoyen in Gent, een openbaar passief gebouw waarde kleiklinkers van het buitenterras doorgetrokken werden tot in de inkomhal. Ook in deze druk belopen ruimte zijn de kleiklinkers niet behandeld en ze zien er na vele jaren nog hetzelfde uit als de klinkers buiten.

Optioneel kunt u de kleiklinkers wel behandelen om ze eenvoudiger te kunnen reinigen, bijvoorbeeld in restaurants door een hydrofuge uit te voeren op de kleiklinkers, zal het vuil zich minder snel hechten op het oppervlak en dringen vloeistoffen niet langer in de poriën van de kleiklinker. De behandeling degradeert echter door de herhaaldelijke passage van mensen of voertuigen. Informatie over het gebruik en aanbrengen van dergelijke producten vraagt u best op bij de producenten ervan.

terug naar boven

Wienerberger Kleiklinkers
TERCA kleiklinkers

Producten Zoekmachine Terca Kleiklinkers