• NL
  • WIE
 

FAQ

 

Waarom kiest men voor een keramische binnenmuursteen ipv een ander bouwmateriaal?

top

Er worden nog steeds verschillende materialen gebruikt voor binnenmuren en vaak moet men dan kiezen of compromissen sluiten. Het ene materiaal waarborgt meer sterkte, het andere isoleert beter, nog een ander kan sneller verwerkt worden. Slechts één materiaal verenigt al die voordelen in zich, en dat is de keramische binnenmuursteen. Binnen het Porotherm gamma vindt u voor alle toepassingen een gepaste binnenmuursteen die naargelang het type traditioneel gemetseld of gelijmd wordt.

 

Wat is het nut van tand en groef?

top

De Porotherm Rendement Plus steen is aan de zijkanten voorzien van een tand- en groefsysteem. Het tand- en groefsysteem laat toe de mortel aan de zijkant te elimineren en zorgt voor voldoende stevigheid en verankering. Op die manier kan sneller gewerkt worden, vandaar de naam 'Rendement Plus'.

 

Waarom een centrale sleuf?

top

In het midden van elke Porotherm steen bevinden zich één of meerdere grote holtes. Dit zijn niets meer of minder dan handgrepen. Zo kan de steen gemakkelijk vastgenomen worden.

 

Vanwaar die gladde buitenkant?

top

Elke Porotherm binnenmuursteen is glad aan alle zijden, behalve aan de achterkant. Dit is het gevolg van een nauwkeurige, machinale persing van de steen. Alleen aan de achterkant zal u een lijnenpatroon vinden. Dit is de indruk van de drooglatten waarop de stenen rusten tijdens het droogproces.

 

Waartoe dienen die perforaties?

top

De regelmatige perforaties zorgen ervoor dat de steen tijdens het drogen zijn vorm behoudt. Wanneer de steen later vermetseld wordt, sluit de mortel deze holtes af, waardoor afgesloten luchtkamers ontstaan. Deze kamers met stilstaande lucht zijn ideale isolatoren.
 

Vanwaar die vele poriën in de scherf?

top

De scherf is de keramische massa gekenmerkt door de kleisamenstelling, de porosering, de doorlopen bakcurve en de ovenatmosfeer. Tijdens het bakken worden in de klei minuscule luchtbelletjes gevormd. Deze vele microscopische luchtholtes vergroten het isolerend vermogen van de steen.

 

Welke druksterkte is er nodig voor de binnenmuren van een woning?

top

In het Porotherm gamma variëren de karakteristieke en de Europese gedeclareerde gemiddelde druksterkten van 10 N/mm² tot 25 N/mm². Voor een klassieke woning is 10 N/mm² meer dan voldoende. De 25 N/mm² is voor hoogbouw (appartementen).

 

Karakteristieke, gemiddeld gedeclareerde of gemiddelde druksterkte?

 

Bij de berekening en de weergave van de druksterkte van binnenmuurstenen lopen deze 3 begrippen vaak door elkaar, dit zorgt natuurlijk voor heel wat verwarring.

 

De karakteristieke druksterkte in de geschrapte vroegere Belgische norm en de gemiddelde gedeclareerde druksterkte in de nieuwe Europese norm geven in de praktijk nagenoeg identieke waarden.

 

De rekenkundig gemiddelde druksterkte lijkt hoger, maar deze biedt minder statistische zekerheden dan de bovenstaande, en mag derhalve niet gebruikt worden in statische berekeningen.

 

Wienerberger geeft zowel de karakteristieke druksterkte (volgens de Belgische norm NBN B 24-301) als de gedeclareerde gemiddelde druksterkte (volgens de Europese norm EN 771-1) op. Dit omdat nog steeds, soms ten onrechte, met de Belgische rekennorm NBN B 24-301 volgens Belgische rekenwaarden gerekend wordt.

 

In principe moet berekend metselwerk volgens de Europese rekenmethode uitgerekend worden (die ook verlijmde binnenmuurstenen toelaat).

 

Wanneer de Europese rekennorm gehanteerd wordt, moet gerekend worden met de gedeclareerde gemiddelde druksterkte.

Hoe staat het met de thermische waarden van een binnenmuursteen?

top

De thermische-waarde staat in verhouding met het volumegewicht en is vastgelegd door een norm, tenzij men deze specifiek heeft laten testen in een Belgisch erkend labo. Bij de Porotherm binnenmuurstenen variëren de lambda waarden van 0,35 W/mK tot 0,26 W/mK. Hoe lager de waarde, des te beter de isolatiewaarde. Door de Belgische wetgeving is het steeds nodig om te isoleren.   Opmerking: een wand bestaat niet alleen uit baksteen maar ook nog uit een bindmiddel, mortel. Een uitzondering is het lijmsysteem, daar mag de negatieve impact van de mortel weggelaten worden.

 

Welke baksteenbreedte moet men gebruiken bij binnenmuren?

top

De breedte van de binnenmuursteen staat in functie van zijn toepassing. Binnen het Porotherm gamma kennen we vier breedtes, nl 9cm, 10 cm, 14cm en 19cm. 9cm wordt gebruikt voor niet dragende muren in tegenstelling tot de 10, 14 en de 19cm, deze worden gebruikt voor dragend metselwerk (10 cm enkel in uitzonderlijke gevallen). Dit wordt bepaald door de architect of het studiebureau. De hoogte van de stenen is meestal een keuze van de aannemer.

 

Wat is de brandweerstand van een gemetste binnenmuur?

top

De brandweerstand, Rf, is de tijd gedurende dewelke het bouwdeel zijn functies in het gebouw volledig blijft vervullen.

  • de stabiliteit mag geen gevaar voor instorten opleveren
  • er mogen geen scheuren of openingen komen waarlangs de brand zich kan voortzetten.
  • de wandtemperatuur aan de niet met vuur blootgestelde zijde moet beneden een bepaalde grens blijven om te vermijden dat voorwerpen in de niet geteisterde ruimte door stralingswarmte vuur zouden vatten.

 

De snelbouwbakstenen van het Terca Porotherm gamma voldoen hieraan, met respectievelijke waarden:

muren van   9cm breedte        Rf: 1uur

muren van 14cm breedte        Rf: 2uur

muren van 19cm breedte        Rf: 6uur

Een bepleistering aan twee zijden verhoogt de brandweerstand tot respectievelijk 2u; 4u en meer dan 6u.

Voor het behalen van de brandweerstand bij Rendement Plus en Porotherm Lijm-Systeem dienen steeds de verticale voegen gedicht te worden wanneer deze niet gepleisterd worden.

 

Hoe moet men uitbloeiingen vermijden?

top

Uitbloeiingen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van zouten in het metselwerk en vooral in de mortel. Deze zouten lossen op in het vocht dat in elk nieuw metselwerk voorkomt. Bij het uitdrogen trekt het water naar de oppervlakte van de steen waar het verdampt en opgeloste zouten afzet.

 
De meest voorkomende oorzaak van uitbloeiing is een residu van de cement - aanwezig in de mortel - dat uitdroogt op de baksteen. Of deze reactie zal optreden, is moeilijk voorspelbaar, vaak zijn er verschillende parameters die een rol spelen:

  • weersomstandigheden
  • gebruikte additieven
  • gebruikte zand
  • het aanmaakwater.  

 

Deze uitbloeiingen zijn vrij onschuldig en kunnen na afborstelen met een weinig water worden weggespoeld.
Voor hardnekkige vlekken kan het gebruik van een lichte zure oplossing helpen. Ga hierbij echter zeer voorzichtig te werk.
Bij vragen staat onze After sales dienst tot uw dienst: Tel. 056 43 93 18.

 

Bepleisteren van keramische binnenmuurstenen

top

De initiële wateropname van het Belgische gamma Porotherm behoort volgens de PTV23-003 meestal tot de klasse IW2, wat betekent dat het in ideale omstandigheden niet strikt nodig is om te grunderen. De keuze echter, voor het al of niet vooraf aanbrengen van een hechtingslaag, is sterk afhankelijk van het gebruikte type pleister, de situatie op de werf en de aannemer van de pleisterwerken. Deze dient zich dan ook steeds van de situatie ter plaatse te vergewissen en op basis daarvan te beslissen om al dan niet te grunderen. Hier dient men uit te gaan van het principe van goed vakmanschap van de bezetter.

 

Vaak wordt er door de bezetter gekozen voor een grundeerlaag omdat bepaalde pleisters op die manier beter verwerkbaar zijn en zodoende een hoger rendement verkregen wordt. Dit is dan niet uitsluitend voor onze Porotherm, maar algemeen op alle snelbouwstenen van toepassing.

 

Wanneer bekomt men een goede akoestisch isolerende wand?

top

Hoogwaardige baksteentechnologie binnen het Terca Porotherm gamma. Gesteund door z’n wereldwijde ervaring en research is Wienerberger erin geslaagd de ultieme akoestische snelbouwstenen te maken, de Silentbrick 20 en 25. De akoestische eigenschappen zijn ronduit verbluffend te noemen. Bovendien voldoen Silentbrick 20 en 25, in combinatie met isolatie, ook aan alle normen op vlak van thermische isolatie, zodat u met één enkele steen twee factoren van het wooncomfort verbetert: minder storende geluiden én minder stoken!

 

Porotherm Silentbrick 20 en 25
Porotherm Silentbrick 20 en 25

De juiste steen + de juiste isolatie = fluisterstil wooncomfort

 

De best waarborg op een ideale onderdrukking van buiten- of burengeluiden ligt dan ook in het gebruik van de Silentbrick 20 en 25 volgens het Massa-Veer-Massa principe om zo minstens het  basiscomfort te verkrijgen. Omdat een muur van één steen onmogelijk alle geluiden kan filteren, vertrekt men bij Massa-Veer-Massa van een ontdubbelde muur, met daartussen een spouw, opgevuld met isolatiemateriaal van minerale oorsprong. De keramische binnenmuurstenen vormen de massa, de isolatie vormt de veer. Met andere woorden: het soepel isolatiemateriaal dat door de geluidsgolven tot trillen wordt gebracht (veer-effect) en dat de geluidsgolven absorbeert. De juiste combinatie zorgt voor een fluisterstil wooncomfort, ook in appartementsgebouwen.

 

Voor een hoger akoestisch comfort kunt u gebruik maken van twee extra tools zoals de akoestisch isolerende mat (SonicStrip) en de akoestisch isolerende spouwhaak (SonicPin).

terug naar boven

POROTHERM Binnenmuurstenen
Porotherm Binnenmuurstenen

Producten Zoekmachine Porotherm binnenmuurstenen