• NL
 • WIE
 

Verwerkingstips Porotherm Lijm-Systeem & accessoires

Aan de hand van enkele video’s geven we u onmisbare tips voor het verwerken van binnenmuurstenen met het Porotherm Lijm-Systeem en bijbehorende accessoires.

We hebben een aparte pagina voorzien om de eigenschappen en voordelen van het Porotherm Lijm-Systeem te leren kennen. Hier focussen we op een aantal praktische tips voor de verwerking van het Porotherm Lijm-Systeem.

Checklist: benodigdheden en accessoires

Porotherm Lijm-Systeem PLS Lambda
Porotherm Lijm-Systeem PLS Lambda
 • De binnenmuurstenen: PLS 500, PLS Lambda of de PLS Newton
 • Lijmmortel (normale en lage temperatuur mortel) en rolbak
 • Propere emmer
 • Water
 • Bijkomende bouwmaterialen, zoals een watergekoelde tafelzaag of alligatorzaag, metselkoorden, profielen …

Stappenplan

We hebben de instructies verknipt per verwerkingsstap. Onderaan deze pagina kunt u de volledige instructievideo bekijken.

Stappenplan

1. Voorbereiding

U begint met het plaatsen van de profielen. Zorg zeker dat deze volledig waterpas staan. Vervolgens spant u het metserskoord voor de eerste laag en plaatst u de kimlaag uit Porotherm binnenmuurstenen met behulp van traditionele mortel. Controleer hierbij of de binnenmuurstenen in alle richtingen waterpas geplaatst zijn. De volgende lagen worden geplaatst met behulp van de lijmmortel en de rolbak.

 

 

2. Waterkering plaatsen

Borstel de eerste laag binnenmuurstenen goed af. Span een metserskoord voor de volgende laag op halve steenhoogte en breng de lijm aan. Plaats vervolgens de waterkering. Voor de tweede laag binnenmuurstenen brengt u de lijm, na het afborstelen van de binnenmuurstenen, aan op de onderkant van de snelbouwstenen en plaatst deze vervolgens op de waterkering.

 

 

3. Opgaand metselwerk

Voor het opgaand metselwerk herhaalt u de stappen als bij stap 2. Met andere woorden:

 1. Metserskoord op halve hoogte van de volgende laag plaatsen
 2. Vorige laag geplaatste binnenmuurstenen afborstelen
 3. Lijm aanbrengen met behulp van de rolbak
  Tip: breng de lijm aan over een lengte van maximum 3 meter (= 6 binnenmuurstenen) zo heeft de lijm nog voldoende hechtsterkte
 4. Plaats de binnenmuurstenen op het aangebrachte lijmbed
 
 

4. Lijm aanmaken

Maak de lijm altijd aan in een propere emmer. Volg de instructies op de verpakking om de verhouding te weten tussen lijm en water. Meng het geheel op hoge snelheid met een lijmgarde. Laat deze na het mengen twee minuten rusten en meng de lijm daarna nog even kort door. Hierna is de lijm klaar voor gebruik.

 

 

5. Werking rolbak

Stel eerst de regelschuif van de rolbak in. Spuit de bak in met ontkistingsolie. Let op dat u geen olie aanbrengt op de rol zelf. Roer de lijmmortel in de mortelkuip en vul vervolgens de rolbak en breng de lijmmortel met een achterwaartse trekbeweging aan. De hellingsgraad van de rolbak bepaalt hierbij de dosering.
 
Tip: plaats tijdens het plaatsen van de binnenmuurstenen de rolbak steeds op een muur of een PLS blok, zo vermijdt u dat de lijmrol vuil wordt. Maak op het einde van de dag alle onderdelen van rolbak afzonderlijk schoon met water
 
 

6. Tips & tricks

We voegen nog een aantal tips & tricks toe, bijvoorbeeld hoe u best de paletten met binnenmuurstenen plaatst en de binnenmuurstenen afneemt voor een optimaal rendement.  
 
 

 

7. Stenen verzagen

Verzaag de Porotherm binnenmuurstenen met een alligatorzaag of een watergekoelde tafelzaag.  
 
 

 

8. Lintelen plaatsen

Verzaag de passtukken en plaats ze op de normale manier. Plaats zowel de lintelen als de binnenmuurstenen op de lintelen vervolgens in een mortelbed. De overige binnenmuurstenen worden terug op de normale manier geplaatst.  
 
 
 

9. Muur afwerken

Verwijder de eventuele lijmresten met een steekmes na ongeveer 1 uur. Maak desnoods kleine openingen dicht met mortel.  
 
 

 

10. Plugbevestiging

Boren moet met de juiste diameter en steeds zonder klopfunctie te gebeuren. Breng de plug in en bevestig een spouwanker met behulp van een hamer en buisje.

 

 

Volledige instructiefilm

Wilt u alle stappen na elkaar bekijken? Dan kunt u hier de volledige instructievideo volgen voor het verwerken van binnenmuurstenen met het Porotherm Lijm-Systeem.
 
terug naar boven

POROTHERM Binnenmuurstenen
Porotherm Binnenmuurstenen

Producten Zoekmachine Porotherm binnenmuurstenen