• NL
  • WIE
 

Bouwstijlen en bakstenen, hoe kiezen?

Als we het hebben over individuele bouwstijlen (loft, hoeve, minimalistisch, …) dan kunnen we zeer uitgebreid gaan, als we echter naar de overkoepelende families gaan kijken dan hebben we drie grote bouwstijlen; Eigentijds, Modern en Traditioneel. Elke bouwstijl heeft een invloed op de keuze van de baksteen, dak en bouwmaterialen, of niet?

Eigentijds

Eigentijds
Eigentijds
Of misschien wel de meest voorkomende of gekozen bouwstijl. Deze bouwstijl bestaat uit een mix van moderne met traditionele bouwmaterialen. Voor dit type woningen wordt er vaak gebruik gemaakt van handgevormde gevelstenen met een bijpassende voegkleur (toon-op-toon) in combinatie met een zadel of piramidedak.

Modern

Een moderne woning bestaat dikwijls uit grote en hoge glaspartijen, een grote dakoversteek in combinatie met een plat dak of experimentele hellende dakvlakken. Om strakke lijnen te bekomen worden de gevelstenen vaak verlijmd, dit geeft de gevel een moderne uitstraling. Dat de gevelsteen van een moderne woning zwart of grijs dienen te zijn is niet volledig waar, veel moderne woningen hebben ook gewoon een rode baksteen. Tot slot worden er vaak ook verschillende materialen (pvc, hout, glas, …) gecombineerd in de gevel.
 
Modern Modern Modern Modern

Traditioneel

De typisch traditionele bouwstijl vertaalt zich al snel in een typische “fermette” of “pastorij” woning. De keuze voor verouderde/ verweerde materialen is dus snel gemaakt. Voor deze bouwstijl zijn de getrommelde bakstenen op het “lijf” of is het “woning” geschreven. Het grote verschil tussen een “fermette” en “pastorij” is niet de baksteen maar de andere bouwmaterialen. Denk maar aan gebruik van blauwsteen, lichtgekleurd schrijnwerk, ….

Creatief

Hoewel een aantal stijlen steeds “vooraf bepalend” zijn geniet u de dag van vandaag over voldoende vrijheid en creativiteit. Een moderne woning kan opgetrokken worden uit verlijmde traditionele gevelstenen, of omgekeerd, een oude villa in modern, strakke grijze gevelstenen (bv. Agora Agaatgrijs). Laat u dus inspireren en wees niet bang om “anders” te kiezen.
terug naar boven

TERCA Gevelstenen
Kies of zoek uw gevelsteen op naam:

Producten Zoekmachine Terca gevelstenen