• NL
 • WIE
 

Voordelen van een keramisch hellend dak

U twijfelt tussen een plat of een hellend dak? Een aantal overtuigende redenen om voor een hellend dak met keramische dakpannen te kiezen.

Migeon Actua antraciet mat
Migeon Actua antraciet mat Architect: Chris Van Mulder, Zwijndrecht
De voordelen van een hellend dak zijn talrijk. We kunnen ze verdelen in 4 categorieën:

Esthetische voordelen van een keramisch hellend dak

Over smaken valt niet te discussiëren en dat is niet nodig. Wat wel een feit is: met een hellend dak hebt u veel meer mogelijkheden dan met een plat dak. Uw architect kan kiezen uit een hele reeks types van hellende daken.
 • Zadeldak
 • Lessenaarsdak
 • Vlinderdak
 • Noordbomen- of piramidedak
 • Mansardedak
 • Boogdak
 • Zaagtand- of scheddak

8 praktische troeven van een hellend dak

Aleonard tegelpan Patrimoine mix
Aleonard tegelpan Patrimoine mix DAK: Koramic Aléonard Tegelpan Patrimoine mix GEVEL: Terca Hectic Architect: Bart Van Wetter, Gent  
1 - Weinig onderhoud
 
Een keramisch hellend dak vergt bijzonder weinig onderhoud. Bovendien zijn er binnen het Koramic aanbod een aantal keramische dakpannen te verkrijgen met een extra oppervlaktebehandeling die de nood aan onderhoud nog vermindert.
 
2 - Geen risico’s op waterschade
 
Door de vorm van een hellend dak wordt het regenwater sneller afgevoerd en sneeuw zakt sneller van het dak. Dus overbelasting bij normale sneeuwval is alvast uitgesloten.
 
3 - Maximaal hergebruik van regenwater
 
Plaats een regenton of laat een regenwaterput installeren en u kunt tot 95% van het regenwater opvangen en hergebruiken. U spaart op die manier de natuur en u spaart geld.
 
4 - Bescherming tegen oververhitting
 
Een hellend keramisch dak kunt u tot voorbij de gevel laten doorlopen. Zo creëert u een dakoversteek die in de zomer als een passieve zonwering dient terwijl het in de winter (door de lagere stand van de zon) toch de welgekomen zonnestralen in de woning binnenlaat.
 
5 - Ideale drager voor zonnepanelen
 
De ideale helling voor zonnepanelen is 35°. Ook al verschilt uw dakhelling een aantal graden hiervan, blijft een hellend dak ideaal om zonnepanelen op te installeren. Bovendien hebben diverse collecties ook een keramisch hulpstuk voor de doorvoer van de nodige kabels bij de installatie van zonnepanelen op het dak.
 
6 - Hellende daken zijn compact
 
Een circel is de optimale vorm om zoveel mogelijk van een ruimte te gebruiken. Teken binnen die cirkel een vierkant met daarop een driehoek en u ziet dat u extra ruimte wint met een hellend dak ten opzichte van een plat dak.
 
7 - Kan perfect luchtdicht gemaakt worden
 
De vereisten qua isolatie worden alsmaar strenger. Een hellend dak beantwoordt perfect aan steeds hoger wordende vereisten. Het kan op een eenvoudige manierperfect luchtdicht gemaakt wordenom zo warmteverliezen te voorkomen.
 
8 - Flexibiliteit
 
De ruimte onder een hellend dak is ruimte die u extra hebt ten opzichte van een woning met een plat dak. Die extra ruimte kunt u vrij invullen als zolder, speelkamer, extra slaapkamer…
 

 

Een keramisch hellend dak is duurzaam

Pottelberg Stormpan 44 natuurrood
Pottelberg Stormpan 44 natuurrood DAK: Koramic Pottelberg Stormpan 44 natuurrood Architect: Herman Adriaensens, Olen  
Koramic kleidakpannen worden lokaal geproduceerd, wat de transportkosten en de bijhorende milieuvervuiling aanzienlijk naar beneden drukt.
 
Daar stopt het niet. Belangrijker dan het milieuvriendelijke productieproces is de levensduur van keramische dakpannen. Er werden al verschillende onderzoeken naar gevoerd en het resultaat is: keramische dakpannen gaan makkelijk tot 150 jaar mee!
 
Weetje: 21% van de hellende keramische daken van voor het jaar 1900 hebben nog altijd hun originele dakbedekking van kleidakpannen.
 

Ecolabels die aan Koramic werden toegekend

Migeon Vauban antraciet mat
Migeon Vauban antraciet mat DAK: Koramic Migeon Vauban antraciet mat Architect: Buedts & De Pape, Ertvelde   
Naast de verschillende kwaliteitskeurmerken voor alle Koramic dakpannen zijn er ook nog 2 ecolabels toegekend aan een groot deel van ons aanbod.
 
NATUREPLUS
 
Een internationaal en prestigieus ecolabel. De criteria van natureplus zijn de strengste in Europa. Het natureplus ecolabel werd al toegekend aan diverse kleuren binnen de collecties:
 
 
DUBOKEUR
 
Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) is een onafhankelijk wetenschappelijk instituut. Sinds 1995 beoordelen zij de milieubelasting van bouwmaterialen op basis van 18 milieuaspecten, waaronder global warming, verzuring, landgebruik en meer.
 

Betaalbaarheid van een hellend keramisch dak

Pottelberg Tegelpan 301 natuurrood
Pottelberg Tegelpan 301 natuurrood Boogdak: Koramic Pottelberg Tegelpan 301 natuurrood Architect: Frederik Grimmelprez, Blankenberge    
Het gerenommeerde energieconsultancybureau 3E vergeleek de kost van een hellend keramisch dak met de alternatieven. Hun conclusie over de initiële investeringskost: tot een hellingsgraad van 36° komt een hellend keramisch dak voordeliger uit.
 
Maar op langere termijn merken we dat de maximum hellingsgraad blijft stijgen om van een hellend keramisch dak een interessante investering te maken:
 
 • Initiële investeringskost voordelig bij een hellingsgraad tot 36°
 • Na 30 jaar voordelig bij een hellingsgraad tot 40°
 • Na 60 jaar voordelig bij een hellingsgraad tot 45°

 

 

 

terug naar boven