• NL
  • WIE
 

Een buitenschil in kleipannen. Architectuur met een tikkeltje meer.

Architectuur blijft een voortdurende zoektocht naar nieuwe vormen, vertrekkende vanuit het traditionele. Bekende bouwmaterialen zijn ideaal voor deze verkenning. Dat bewijst de stijgende belangstelling voor kleipannen als afwerking voor gevels of voor de volledige buitenschil.

Dakpan open voeg
Dakpan open voeg
Met kleidakpannen zet u een joker in. Het grote voordeel van kleipannen is dat ze als buitenschilmateriaal bijna geen één beperkingen kennen. Zowel esthetisch, technisch als qua levensduur en duurzaamheid kunnen ze imposante resultaten neerzetten. Het mag dan ook niet verwonderlijk zijn dat het kritische regionalisme, als verzet tegen de internationale architectonische eenheidsworst, zeker in onze regio graag naar klei grijpt om de architectuur weer wortels en een eigen, unieke identiteit te geven.
 
 
Wat kunnen de kleipannen de ontwerper aanbieden? Enerzijds een zeer brede waaier aan creatieve mogelijkheden. Anderzijds de beschikbaarheid in vele diverse vormen en uitvoeringen en indien gewenst in een kleur op maat, hetzij universeel, hetzij in een gedurfde of verrassende mix: uniciteit is het handelsmerk. Speciale toepassingen zoals een plaatsing met een open voeg of in wildverband kruiden de verbeelding.  Ook buitenplafonds en binnenmuren lenen zich voor een schil in kleipannen. Tot slot zijn er nog tal van boeiende mogelijkheden met gebogen gevels, een verticale belijning of een ultra strakke gevel met de Facatile oplossing.

Een doorlopende isolatieschil

De technische kwaliteiten van kleipannen evenaren deze hoge esthetische score. Wienerberger biedt 30 jaar garantie op vorstbestendigheid, dat zegt voldoende, toch? Verouderen doen de kleipannen met stijl. Waar nodig bieden de engobes en glazuren de pannen een uitzonderlijke bescherming tegen het vormen van algen.
 
Een gevelbekleding met kleipannen maakt dat zowel bij nieuwbouw als renovatie (na)geïsoleerd kan worden met één doorlopend isolatieschild aan de buitenzijde. De kleipannen vormen dan een regendichte buitenschil, die door een verluchte spouw is gescheiden van de binnenruimte. Tussen de dragende structuur en de keramische gevel in dakpannen kunnen verschillende groottes isolatiediktes geplaatst worden. Dit zonder dat de fundering breder en dus duurder dient te worden. Bij een renovatie onttrekken kleipannen bovendien bepaalde oneffenheden aan de ondergrond aan het oog. Met kleipannen voor zowel dak als gevel creëert u een eenvoudig te isoleren en uniforme bouwschil.

Verregaande details

Tegelpan 301 mix
Pottelberg Tegelpan 301 mix Tegelpan 301 mix: Toscana, Amarant, Natuurrood en Blauw Gesmoord
Het plaatsen gebeurt zo goed als op dezelfde manier als die van dakpannen op een hellend dak. Zo is het mogelijk dat de dakdekker de volledige buitenafwerking op zich neemt. Bij beschadiging volstaat het om enkele pannen te vervangen. Voor het merendeel van de kleipannen die worden toegepast als gevelbekleding, zijn de nodige accessoires beschikbaar om buitenhoeken en overgangen van gevel naar dak perfect af te werken.
 
In vergelijking met andere gevelbekledingsmaterialen leveren kleipannen een significant prijsvoordeel op. Dit is vooral te danken aan het feit dat zij in grote volumes worden geproduceerd. Bovendien is de prijs per vierkante meter nagenoeg onafhankelijk van de oppervlakte.

Vraag uw gratis gids:

Nood aan meer informatie? Dan is de publicatie ‘Gevelbekleding. Ga voor een verrassende look met kleipannen’ iets voor u! U kunt de brochure gratis aanvragen via info@wienerberger.be.
 
 
 
terug naar boven

TERCA Gevelstenen
Kies of zoek uw gevelsteen op naam:

Producten Zoekmachine Terca gevelstenen