Hoe best uitbloeiingen reinigen?

Hier vindt u een algemene werkwijze om uitbloeiingen te reinigen. Bij twijfel kunt u steeds het after-salesteam van Wienerberger contacteren. Leef de nodige elementaire voorschriften na wanneer u met zuren werkt.

Algemene werkwijze

  1. Op de plaatsen waar de uitbloeiing zit alsook op de daaronder gelegen vlakken, moet het metselwerk met water doordrenkt worden. Dit om te beletten dat de door het zuur opgeloste zouten in de stenen dringen.

  2. Vervolgens brengt men een oplossing van 10% zoutzuur (chloorwaterstofzuur) aan. Dit is 1 liter zoutzuur (bij 100% concentratie) en 9 liter water. Dit gebeurt heel zorgvuldig en alleen op de plaats waar de uitslag is (zoveel mogelijk het voegwerk sparen). Het aanbrengen van deze oplossing zal een bruisen doen ontstaan. Dit is het breken van de verbinding en duurt hooguit enkele minuten.

  3. Daarna wordt het metselwerk met water afgespoten, liefst onder hoge druk, ca. 70 bar, met een V-straal en onder een hoek van 45° ten opzichte van het gevelvlak. Op die manier wordt het vuil weggespoten en loopt het niet langs de muur af. Het mag ook met water onder stadsdruk (eventueel met behulp van een borstel met nylon haren) en werk van onder naar boven toe. Indien men voor een reiniging onder hoge druk kiest, is het gewenst om vooraf eerst een test te doen om de instelling van de druk juist te bepalen, zodanig dat men de stenen niet beschadigt.

  4. Indien nodig, een tweede behandeling met zoutzuur uitvoeren en opnieuw overvloedig afspoelen. Het is ook mogelijk dat onder bepaalde omstandigheden het aandeel zoutzuur dient opgedreven te worden maar ook hier is dan steeds eerst een test aangewezen.

 

Wij raden aan om eerst een reinigingstest op enkele stenen uit te voeren, dit te laten drogen en deze dan enkele dagen later te beoordelen. Een onvoorziene reactie is namelijk moeilijk vooraf te voorspellen.

 

Vind verdelers in uw buurt

Map of dealers