• NL
  • WIE
 

Innovatieve en duurzame reconversie steenbakkerij Wanlin

Voormalige steenbakkerij van Wienerberger in Wanlin krijgt nieuwe, innovatieve en duurzame productiebestemming met behoud van 50% tewerkstelling

Op zoek naar een nieuwe en duurzame bestemming

Voormalige steenbakkerij te Wanlin
Voormalige steenbakkerij te Wanlin

Vorig jaar was er even ophef rond de mogelijke sluiting van de steenbakkerij van Wanlin. De eigenaar van deze productiesite, de fabrikant van keramische bouwsystemen en bouwoplossingen Wienerberger, zag zich omwille van het excessief hoge energieverbruik ertoe verplicht andere oplossingen voor de fabriek te zoeken.
 
In plaats van over te gaan tot een regelrechte sluiting, engageerde Wienerberger er zich toe om de mogelijkheden tot reconversie te verkennen. Daarvoor werkte de firma nauw samen met het kabinet van Waals minister van economie en werkgelegenheid Jean-Claude Marcourt, het agentschap voor duurzame economische ontwikkeling van de provincie Namen BEP, en de gemeente Houyet. Gezamenlijk lanceerden deze partners een oproep naar mogelijke overnemers, met de bedoeling de lokale tewerkstelling in de mate van het mogelijke te behouden en de site een nieuwe en duurzame bestemming te geven.
 
Dit engagement heeft nu de nodige vruchten afgeworpen. In samenwerking met de overnemers Thomas & Piron en Nonet kreeg de site een nieuwe invulling. De reconversie kan rekenen op het akkoord van het personeel van de steenbakkerij en de sociale partners.

Economische, ecologische en sociale overwegingen

Voortaan biedt het terrein onderdak aan twee bedrijven (beiden filialen van Nonet) die zich toeleggen op duurzame activiteiten en circa de helft van de vroegere werknemers opnieuw werkzekerheid bieden.
 
De eerste firma, Argibat, produceert ‘groene’ bakstenen in ongebakken klei die bestemd zijn voor specifieke toepassingen in de bouw. Zij maakt ook bereidingen op basis van de plaatselijke klei voor de productie van stuc en pleister.
Het tweede bedrijf, Recybat, beheert een recyclagecentrum voor inerte bouwmaterialen.
 
Met deze aanpak bewijzen Wienerberger, het kabinet van Waals minister van economie en tewerkstelling Jean-Claude Marcourt, het BEP en de gemeente Houyet, dat economische, ecologische en sociale overwegingen perfect hand in hand kunnen gaan.

terug naar boven