• NL
  • WIE
 

Keramische bouwmaterialen en isolatie: Een perfecte tandem

Voldoende en correct isoleren is de allereerste vereiste voor een energiezuinige, comfortabele en duurzame woning. Om bij nieuwbouw of renovatie het gewenste isolatiepeil te kunnen halen zonder afbreuk te doen aan de woonoppervlakte en de esthetische uitstraling, heeft Wienerberger een aantal doeltreffende oplossingen ontwikkeld. De bouwheer kan deze producten ontdekken op de Wienerberger stand 309 in hal 5 op Batibouw.

Buitengevels en daken van oudere woningen zijn over het algemeen niet of nauwelijks geïsoleerd. Wie een bestaand pand wil verbouwen tot een energiezuinige thuis zonder koudestraling, moet dan ook veelal overgaan tot na-isolatie. Vooral voor wanden is dat niet altijd vanzelfsprekend.
 
In het merendeel van de gevallen is een buitenisolatie in combinatie met een kwalitatieve en esthetische afwerking dan ook de beste oplossing. Niet voor niets speelt de overheid hierop in. Zo mag u in Vlaanderen de rooilijn, dat wil zeggen de scheidingsgrens tussen het openbaar domein en uw eigendom, tot 14 cm overschrijden om buitenisolatie aan te brengen. Omdat oudere woningen meestal op de rooilijn zijn gebouwd, komt deze marge goed van pas als u het energiepaspoort van uw woning wil verbeteren.
 
Voor nieuwbouw woningen wordt het vereiste energiepeil stelselmatig strenger gemaakt. Dat de energieprijs in de toekomst zal stijgen, betwijfelt niemand. Heel wat bouwers kiezen daarom voor een lage-energiewoning. De overheid ondersteunt deze keuze met diverse fiscale voordelen en premies.

 

Welke oplossingen vindt de (ver)bouwer bij Wienerberger?

Eco-brick® gevelsteen

Eco-brick®
Eco-brick®

De nieuwe Eco-brick® van Wienerberger is 25 tot 35 mm dunner dan de gebruikelijke gevelstenen en neemt daardoor gemiddeld 30% minder ruimte in beslag. Hierdoor kunt u de isolatiedikte verhogen zonder de wanddikte uit te breiden of woonruimte te verliezen. Eco-brick® is de geveloplossing voor een EPB-woning en een lage-energiewoning.

 

In nieuwbouw biedt de slanke Eco-brick de mogelijkheid om grondiger te isoleren zonder de gebruikelijke wandbreedte te vergroten. Zeker voor een lage-energiewoning, waarvan de wanddikte tussen 35 en 40 cm schommelt, betekent dat al snel een significant verschil.

 

Bij een renovatie kan de Eco-brick dienst doen als afwerking van een buitenisolatie op een bestaande gevel. Gezien de geringe breedte van de gevelsteen kan de bouwheer optimaal gebruik maken van de 14 cm waarmee hij de rooilijn mag overschrijden.

 

De Eco-brick heeft nog andere groene kanten. Gezien zijn kleinere volume en gewicht vergt hij minder grondstoffen. Voor de productie en het transport is dan weer minder energie nodig, zodat de CO2-uitstoot daalt. De Eco-brick laat zich vlot verwerken. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleurvariëteiten en beantwoordt aan alle kwaliteitsvereisten voor keramische gevelstenen. Dankzij al deze kenmerken past de Eco-brick perfect in het streven van Wienerberger naar meer duurzaamheid en gebruikscomfort.

Keramische steenstrips: voorbeeldig met energie

Steenstrippen
Steenstrippen

Alle gevelstenen uit het aanbod van Wienerberger zijn voortaan verkrijgbaar in de vorm van steenstrips. Dit opent, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie, nieuwe mogelijkheden wat de isolatiedikte en het aspect en de kleur van de gevel betreft.

 

In een nieuwbouw kunnen de wanden dankzij de toepassing van steenstrips grondiger worden geïsoleerd zonder dat de breedte toeneemt. Zeker voor een lage-energiewoning, waarvan de wanddikte tussen 35 en 40 cm schommelt, scheelt dat een slok op een borrel.

 

Bij renovatie is na-isolatie aan de buitenzijde van wanden mogelijk met 10 cm isolatie (EPS met lambda waarde van minimaal 0,032), een wapeningslaag en de op kleefmortel bevestigde steenstrips. De totale dikte van de toevoeging blijft beperkt tot 14 cm, het maximum waarmee de rooilijn mag worden overschreden.

 

De steenstrips worden kant-en-klaar geleverd op de bouwplaats en zijn snel en gemakkelijk te monteren. Een keer bevestigd en opgevoegd zijn ze visueel niet meer te onderscheiden van een gevel in volledige keramische steen. Ze hebben ook vergelijkbare eigenschappen en kwaliteiten.

Kleidakpannen: duurzaam onder dak

Eengezinswoning te Wambeek (Pottelberg Stormpan 44 met KoraSun®)
Eengezinswoning te Wambeek (Pottelberg Stormpan 44 met KoraSun®)

Koramic kleidakpannen blijven het natuurlijk dakbedekkingsmateriaal bij uitstek. Ze hebben een lange levensduur en ontwikkelen in de loop der jaren een mooi patina. Ze waarborgen dat het dak bescherming biedt tegen alle weersomstandigheden. Ze geven de vijfde gevel het gewenste cachet dankzij de rijke verscheidenheid aan formaten, vormen en kleuren. Het complete aanbod aan hulpstukken maakt een vlekkeloze plaatsing mogelijk.

 

Eigenaars die van hun nieuwe of gerenoveerde en geïsoleerde dak ook een bron van energie willen maken, kunnen bepaalde types van Koramic kleidakpannen combineren met KoraSun fotovoltaïsche zonnepanelen. De panelen rusten op speciaal hiertoe ontwikkelde pannen en voegen zich naadloos in de architectuur, zonder zichtbare naden of metalen onderdelen.

 

De elektriciteit die met KoraSun panelen wordt gewonnen uit het zonlicht, doet het gezinsverbruik dalen en geeft recht op financieel interessante groenestroomcertificaten.

 

KoraSun panelen zijn gemakkelijk te plaatsen dankzij een uniek ‘plug & play’ systeem. Diverse garanties onderlijnen de kwaliteit. Zo is KoraSun in België het enige in een kleidakpannendak geïntegreerde systeem dat de Duitse TÜV-certificatie kreeg toegekend, een van de betrouwbaarste kwaliteitslabels voor zonnepanelen.

Kleidakpannen maken ook gevel op

Migeon Actua pan antraciet mat
Migeon Actua antraciet mat

Koramic kleidakpannen vormen niet alleen een kwalitatieve, in tal van varianten beschikbare dakbedekking. Ze zijn ook geschikt als gevelbekleding voor nieuwe woningen of voor renovatieprojecten die aan de buitenzijde worden nageïsoleerd. In beide gevallen garandeert een correcte uitvoering een onderhoudsvriendelijke gevel met een lange levensduur en een esthetische meerwaarde.

 

Als gevelbekleding worden kleidakpannen op nagenoeg dezelfde manier geplaatst als op een hellend dak. De pannen doen dienst als buitenschil, door een verluchte spouw gescheiden van de isolatie. De constructie laat toe om vrij de isolatiedikte en dus het energiepeil van de nieuwbouw of renovatie te bepalen. Anderzijds blijft de breedte van de fundering beperkt, wat het budget ten goede komt.

 

In een renovatie hebben kleidakpannen als gevelbekleding het extra voordeel dat ze een onregelmatige of niet-vlakke ondergrond aan het oog onttrekken. Bij beschadiging zijn de pannen gemakkelijk te vervangen.

terug naar boven