• NL
  • WIE
 

Lage-energierenovatie in Spiere krijgt vorm

Nieuwe huid van klei voor ruim 100 jaar oude woning.

Spiere_situatie voor_situation avant
Spiere_situatie voor_situation avant

Renovatie wordt de komende jaren het sleutelgegeven voor de bouwsector. Hoe bundel je in een doorgedreven verbouwing architectuur, wooncomfort, energie-efficiëntie en duurzaamheid tot een sluitend kwartet? Vanuit die pertinente vraag is het renovatieproject in Spiere opgezet, waarin Wienerberger een van de stuwende partners is. Zopas werd de laatste hand gelegd aan de dak- en gevelwerken. Het verkommerde huisje van weleer heeft weer een zelfbewuste allure en een op en top hedendaagse uitstraling. Dat is te danken aan de esthetisch en technisch geslaagde combinatie van Plato kleidakpannen met Façatile kleipannen van Koramic in dezelfde kleur en materie.

 

Gerenoveerde woning
Gerenoveerde woning

Architecte en opdrachtgeefster Cyndie Hanssens wou een aantal authentieke interieurelementen behouden, zoals de mooie gewelven, de aangename hoogte van de gelijkvloerse ruimtes en het volume van de mansarde. Daardoor was een isolatie langs de binnenzijde uitgesloten. Bovendien stuurde ze aan op een duurzame renovatie die het volume extra in de verf moest zetten. Daarom viel de keuze op een afdoend geïsoleerd sarkingdak met als afwerking de Plato kleidakpan. De gevels kregen een buitenisolatie die geschrankt is geplaatst achter een houten regelwerk en werd bekleed met Façatile kleipannen. Daarmee werd meteen komaf gemaakt met de koudebruggen.

 

Zijgevel gerenoveerde woning met Façatile kleipan
Zijgevel gerenoveerde woning met Façatile kleipan

De Plato kleidakpan en de Façatile kleipan van Koramic sluiten naadloos op elkaar aan, zodat de gevel vandaag de indruk wekt zich tot een dakvorm te plooien. Voor beide pannen werd de versie blauw gesmoord gebruikt. Die uniformiteit versterkt het massieve effect van het volume. Het gebruik van natuurlijke klei als afwerkingsmateriaal maakt van het gebouw een hedendaagse blikvanger die toch mooi in het landschap is geïntegreerd. Mooi meegenomen was dat de dakdekker de complete afwerking op zich kon nemen, wat het budget en de timing ten goede kwam.

 

Momenteel gaat alle aandacht naar de afwerking binnenin. Zodra die werkzaamheden klaar zijn, gaat een gedetailleerde monitoring van start. Daarbij wordt gepeild naar de luchtdichtheid, de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en het energieverbruik. De resultaten en lessen van deze cijfers, die meteen ook een weergave van het subjectieve wooncomfort vormen, kunnen dan later worden gebruikt in andere renovatieprojecten.
 
U kunt het renovatieproject van Spiere op de voet volgen via de website http://www.renovatieoplossingen.be/nl/blog/project-spiere

 

terug naar boven