• NL
  • WIE
 

Minister van Energie bezocht De Duurzame Wijk in Waregem

 

Min Turtelboom op werf
Min Turtelboom op werf

Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, bracht op donderdag 29 januari een bezoek aan De Duurzame Wijk van Wienerberger. Deze bijna-energieneutrale (BEN) wijk in Waregem wordt volledig vanuit een duurzame invalshoek aangepakt. De minister maakte tijdens een rondleiding op de werf uitgebreid kennis met deze bijna-energieneutrale woningen.

 

Min Turtelboom tijdens geleid bezoek op werf
Min Turtelboom tijdens geleid bezoek op werf

BEN-woningen zijn er voor iedereen en raken steeds meer ingeburgerd. Elke bouwaanvraag die vanaf 2021 ingediend wordt, moet trouwens voldoen aan die E30 BEN-norm die vanuit Europa opgelegd is. Zulke woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien halen ze hun energie uit hernieuwbare energiebronnen. “Een BEN-woning heeft een kleine meerkost, maar die verdien je snel terug via energie-efficiëntie”, aldus minister Turtelboom. De Duurzame Wijk is opgebouwd op basis van de duurzaamheidsmeter BREAAM, wat inhoudt dat zowel in de ontwerpfase als in de uitvoeringsfase zeer nauwgezet nagegaan wordt hoe er met de ruimere duurzaamheid en leefbaarheid van het project wordt omgegaan.

 

Vlnr Bouwheer en aannemer E. Vandewiele - Min. Turtelboom - Product manager H. Cools
Vlnr Bouwheer en aannemer E. Vandewiele - Min. Turtelboom - Product manager H. Cools

Minister Turtelboom volgt met veel interesse elke evolutie in de bouwsector die de doelstellingen rond energie-efficiëntie dichterbij brengen. Energie-efficiëntie is één van de pijlers binnen deze Vlaamse regering. De Duurzame Wijk van Wienerberger is binnen die beleidskeuze een interessante test-case. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe de bouwsector nadenkt over een energiezuinige toekomst. Energiezuinig wonen gaat hier perfect samen met een optimaal wooncomfort”, benadrukte de minister.

 

Vlnr CEO Johan Van Der Biest - Min. Turtelboom - Marketing Directeur K. Nottebaert - Bouwheer en aannemer E. Vandewiele
Vlnr CEO Johan Van Der Biest - Min. Turtelboom - Marketing Directeur K. Nottebaert - Bouwheer en aannemer E. Vandewiele

De Duurzame Wijk leert onder meer dat energie-efficiënt bouwen ook op een traditionele manier kan. “Het bouwen van een BEN-woning is geen hightechverhaal. Het is interessant dat deze oefeningen nu al gemaakt worden, zodat het in de toekomst alsmaar kostenoptimaler kan”, vertelde minister Turtelboom. Dit creëert ook opportuniteiten voor de bestaande bouwsector, onder meer inzake jobs. Energiezuinig bouwen is geen aanslag op de Vlaamse bouwsector. Integendeel, zij hebben hier de expertise voor. De traditionele bouwmethodes, met de gekende materialen en de vertrouwde bouwpartners, lenen zich perfect om betaalbare woonprojecten met een lange levensduur te realiseren. Dit zonder in te boeten aan woonkwaliteit en esthetiek.

 

verdere informatie

terug naar boven