Word jij mede-eigenaar van Wienerberger?

Doe mee aan het Aandelenprogramma en koop een stukje Wienerberger!

Wienerberger AG geeft haar werknemers de mogelijkheid om aandelen Wienerberger AG te kopen tegen gunstige voorwaarden. Wienerberger doet dit om de betrokkenheid en loyaliteit van haar werknemers te verhogen en om via hen een stabiele en geëngageerde aandeelhouder te creëren die het belang van Wienerberger AG voor ogen houdt. De vorige twee jaren hadden onze collega’s uit Oostenrijk, Nederland,   het Verenigd Koninkrijk… reeds de kans om aan dit plan deel te nemen. Dit jaar wordt het plan ook uitgebreid naar België. Het is de bedoeling dat de werknemers één keer per jaar de kans krijgen om in te tekenen.

 

Wie kan aandelen kopen?

 • Elke werknemer die aangeworven is door een Belgische onderneming die deel uitmaakt van de Wienerberger-groep, die op 8 maart 2021 minimum 12 maanden in dienst is én dat ook nog is op 30 april 2021.

Wat kosten de aandelen?

 • De aandelen kunnen worden aangekocht tegen een prijs gelijk aan 2/3 van de slotkoers van het aandeel Wienerberger AG op 15 april 2021. Je krijgt dus een korting van 33,33%. Voor elke 100 EUR die je belegt, krijg je dus een waarde van 150 EUR in aandelen.
 • Als je wenst aandelen te kopen via dit programma moet je minstens voor 100 Euro aandelen kopen, en je mag er maximaal voor 9.000 Euro kopen.
 • Als je aandelen koopt, ben je belasting en sociale zekerheidsbijdragen  verschuldigd. De korting die Wienerberger je geeft wordt grosso modo voor 50% als een voordeel van alle aard beschouwd, en daar betaal je eenmalig belastingen op (het % belastingen hangt uiteraard af van de persoonlijke- en gezinssituatie). Op eventuele dividenden wordt eerst 27% Oostenrijkse roerende voorheffing afgehouden, en wordt daarna nog 30% Belgische roerende voorheffing ingehouden.

Hoe kan je aandelen kopen?

 • Voor elke werknemer die in aanmerking komt, opent Wienerberger een effectenrekening op MyLeo, een portaal van ING-Bank. We geven daarvoor een aantal gegevens aan ING door, zoals naam, adres en bank-rekeningnummer. Wie dat NIET wil kan ons dat voor 8 februari 2021 laten weten (graag een e-mailtje aan weshare.belgium@wienerberger.com of spreek je lokale HR business partner aan).
 • De werknemers waarvoor een effectenrekening is aangemaakt, kunnen intekenen op het plan tussen 8 maart 2021 en 2 april 2021. Je dient te bevestigen in het MyLeo platform hoeveel je wenst te beleggen. Daarnaast dien je uiteraard aan te geven dat je akkoord gaat met de voorwaarden van het plan. Uiterlijk op 2 april 2021 dient de werknemer het volledige bedrag op de effectenrekening te storten.
 • Op 18 april wordt dan bepaald hoeveel aandelen (kunnen ook fracties van aandelen zijn) je verkrijgt op basis van het belegde bedrag +50%, gedeeld door de prijs van een aandeel (zijnde de slotkoers van het aandeel van Wienerberger op 15 april 2021)  Vb: je wil 100 EUR beleggen + korting = 150 EUR; stel dat de slotkoers op 15 april 25 EUR per aandeel is, dan krijg je 6 aandelen.

Welke rechten heb ik als aandeelhouder?

 • Om van het gunstig fiscaal stelsel te genieten moet je minstens 3 jaar aandeelhouder blijven. Je kan de aandelen niet verkopen binnen de 3 jaar.
 • De aandelen blijven tijdens die termijn onder het beheer van de stichting die Wienerberger AG specifiek daarvoor heeft opgericht, nl. de Wienerberger Mitarbeierbeteiligungs-Privatstiftung. Die oefent in naam van alle medewerkers- aandeelhouders het stemrecht uit op de algemene vergaderingen van Wienerberger AG.
 • De dividendrechten komen wel rechtstreeks aan de eigenaars van de aandelen toe.
 • Na die drie jaar kan je ervoor opteren om je aandelen te verkopen of ze gewoon uit de stichting te halen, waardoor je dan zelf het stemrecht die aan je aandelen verbonden is kan uitoefenen.

Zijn er risico’s?

 • Jazeker. Als je intekent op het plan, heb je dezelfde risico’s als wanneer je anders in aandelen zou beleggen. Afhankelijk van de beurskoers kan je dus winst of verlies maken. Er is geen kapitaalbescherming en geen rendementsgarantie.
 • Er worden in de tweede helft van februari (virtuele) informatiesessies georganiseerd waar het plan zal uitgelegd worden en waar je je vragen kan stellen. Meer informatie zal ter beschikking gemaakt worden in een uitgebreide documentatiefolder.

Vragen?

Bekijk dan even de FAQ, of 

 

Schrijf je in voor de virtuele informatiesessie

Toegang tot de MyLeo website

Helpdesk ING (24/7)
voor inlogproblemen: geen login ontvangen, login werkt niet,
account geblokkeerd na 3 keer foutief paswoord

+31 (0) 342 750 231