• NL
  • WIE
 

Nieuwe dakpannen versus recuperatiedakpannen

Wie een oude hoeve, oude pastorie of een rustiek landhuis wenst te renoveren in dezelfde stijl als voorheen was vaak verplicht om te kiezen voor recuperatie dakpannen. Dit gold ook voor nieuwbouw in cottage stijl.

Recuperatie dakpannen
Recuperatie dakpannen
Er zijn echter toch een aantal schaduwkanten gebonden aan de keuze voor recuperatiedakpannen die dikwijls maar in latere fase aan het licht komen.
  1. Geen kwaliteitsgarantie bij recuperatiedakpannen. Indien u kiest voor de Oude Pottelbergse Pan 451 met Vieilli patina geniet u van dertig jaar garantie inclusief vervangingskosten.
  2. Recuperatiedakpannen zijn bovendien niet maatvast. Vaak zijn oude dakpannen door de oude ongecontroleerde fabricatiewijze en diverse oorsprong niet maatvast. Daar de recuperatiedakpannen niet maatvast zijn, kan dit ernstige invloed hebben op de regendichtheid van het dak.
  3. De plaatsing van oude dakpannen is vrij duur en arbeidsintensief omdat ze meestal niet voorzien zijn van een nagelgat en ophangneus. Het boren van een nagelgat is vrij tijdrovend en meestal gaan er een heel aantal dakpannen stuk tijdens dit proces.
  4. Voor dakpannen is de vorstbestandheid één van de meest belangrijke eigenschappen. Recuperatiedakpannen zijn vaak afkomstig van daken zonder warmte-isolatie, indien deze op en dak geplaatst worden met isolatie kan de basisfunctie van de pannen (regendichte dakhuid) snel aangetast worden.
  5. Vorstschade aan recuperatiedakpannen kan bestaan uit onzichtbare innerlijke scheurtjes en barstjes. Deze scheurtjes en barstjes zijn niet onmiddellijk met het blote oog zichtbaar. Bij hergebruik op een geïsoleerd dak is de kans groot dat er toch zichtbare vorstschade optreedt.
  6. Bij oude dakpannen werd er zelden tot geen gebruik gemaakt van hulpstukken. De vorsten en noordbomen werden bevestigd in de mortel. Bij afbraak is het mogelijk dat een aantal van deze hulpstukken beschadigd geraken en niet meer bruikbaar zijn. Door de schaarste zijn deze recuperatiehulpstukken zeer duur.
Vieille Tuile Pottelberg 451 vieilli
Vieille Tuile Pottelberg 451 vieilli
Om zeker te zijn, kiest u dus beter voor nieuwe dakpannen met een kwaliteitszekerheid, maat- en vormvastheid, 30 jaar garantie en de beschikbaarheid van nieuwe hulpstukken. Onze Pottelbergse Pan 451 Vieilli is ongetwijfeld een volwaardig en budgetvriendelijk alternatief voor het hergebruik van oude pannen.
terug naar boven