• NL
  • WIE
 

Wienerberger Brick Award 2014

De internationale Wienerberger Brick Award wordt sinds 2004 om de twee jaar toegekend aan enkele pareltjes van moderne en innovatieve architectuur in baksteen. Ook dit jaar werden internationale architectuurcritici en –journalisten gevraagd om bijzondere bakstenen constructies in te dienen voor de Wienerberger Brick Award 2014.

Jury meeting Wienerberger Brick Award 2014
Jury meeting Wienerberger Brick Award 2014

Op 1 juni 2013 kwam een internationale jury van deskundigen, op uitnodiging van Wienerberger, in Wenen samen voor de laatste selectie van de bekroonde projecten. Net zoals de vorige jaren bestond de jury uit architecten van internationale faam, namelijk juryvoorzitter Wang Shu uit China (winnaar van Pritzker Prize), Vera Yanovshtchinsky uit Nederland, Ewa Kurylowicz uit Polen en Pavol Paňák uit Slowakije. 

 

“Ik ben heel blij dat Wienerberger erin is geslaagd om internationale toparchitecten zoals Wang Shu te strikken als juryleden voor zijn Brick Award. Wij beschouwen de Wienerberger Brick Award niet alleen als een onderscheiding voor architecten die bakstenen, een natuurlijk bouwmateriaal, perfect toepassen in hun werk, maar ook als middel om de internationale uitwisseling van ideeën over de toekomstige architectuur in baksteen te bevorderen. Onze jury van wereldbekende architecten uit Europa en Azië is uiterst geschikt om onze boodschap over te brengen”, zegt Johann Windisch, Bricks & Tiles Europe CEO van Wienerberger AG.

 

“Wanneer we over bakstenen praten, denken mensen dat we het over traditie hebben. Maar in deze wedstrijd vinden we vele werken met een innovatieve aanpak terug, waardoor de bakstenen een nieuwe betekenis krijgen. Volgens mij is dat heel belangrijk”, verklaart de Chinese Wang Shu, winnaar van de Pritzker Prize.

 

Ewa Kurylowicz, het jurylid uit Polen, zegt hier het volgende over: “Bakstenen zijn goedkoop, vooral wanneer je ze ter plaatse kunt kopen. Ze zijn energie-efficiënt, omdat ze heel hoge prestaties behalen op het vlak van warmte-energiebesparingen, en ze zijn ook nog eens mooi. Ze zijn klein in omvang en je kunt er gemakkelijk verschillende soorten gebouwen mee bouwen. In deze editie van de Brick Award zijn er talloze voorbeelden terug te vinden van hoe de fantasie van architecten dankzij bakstenen werkelijkheid kan worden.”

 

“Voor mij is een baksteen iets waarmee je een gebouw kunt vormen, een deel van de constructie, maar ook een creatief voorwerp, omdat het zo klein is en je het op verschillende manieren kunt gebruiken. Eigenlijk is het misschien wel het enige traditionele materiaal dat een lange toekomst tegemoet gaat”, geeft Pavol Paňák aan, het jurylid uit Slowakije en categoriewinnaar van de Brick Award 2012.

Vijf categorieën komen in aanmerking voor de Brick Award. Een van de vijf bekroonde projecten wordt daarna geselecteerd voor de grote prijs.

Van in totaal 300 inzendingen werden 50 projecten uit 26 landen genomineerd voor de Brick Award 2014. Vorige zaterdag selecteerde de jury uiteindelijk de winnaars van de vijf categorieprijzen en de grote prijs. De jury was vooral geïnteresseerd in projecten waarbij onderzoek en innovatie vereist was, en projecten die op baanbrekende technologieën waren gebaseerd of die bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit.

 

Een onafhankelijke jury van deskundigen staat garant voor een objectieve selectieprocedure.

“Wienerberger had absoluut geen inspraak bij de selectie van projecten, het enige wat telt is de beoordeling door de vakjury”, zegt Hans Windisch, waarmee hij de objectiviteit van de selectieprocedure benadrukt. Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG, is ervan overtuigd dat de award een belangrijke boodschap bevat: “Net zoals de vorige jaren tonen de bekroonde projecten aan dat klei als natuurlijk bouwmateriaal op talloze manieren in architectuur kan worden toegepast. Bakstenen gebouwen zijn milieuvriendelijk, goedkoop en energie-efficiënt, kenmerken die een almaar grotere rol spelen in toekomstgerichte architectuur.”

Wienerberger stelt architecturale projecten voor in het indrukwekkende boek “Brick ‘14”.

De officiële ceremonie van de Brick Award zal in het voorjaar van 2014 plaatsvinden in Wenen. De namen van de winnaars zullen dan pas worden bekendgemaakt. Samen met het prestigieuze Callwey Publishing House maakt Wienerberger een lijvig boek met als titel “Brick ‘14”, waarin alle genomineerde en bekroonde projecten staan vermeld. Dit prachtig ontworpen boek zal op het moment van de Brick Award ceremonie worden uitgegeven, in de lente van volgend jaar.

terug naar boven