• NL
  • WIE
 

Wienerberger Brick Award 2016: oproep voor inschrijvingen!

- Wienerberger doet een oproep om uitmuntende projecten in baksteen vanuit de hele wereld in te schrijven voor de Brick Award 2016.
- Voor het eerst kunnen ook architecten hun projecten indienen.
- Projecten kunnen worden ingezonden tot 31 maart 2015.
- De jury bestaat uit internationaal bekende architecten uit Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Slovenië.

Brick award 2016
Brick award 2016

De Wienerberger Brick Award, die voor het eerst in 2004 werd georganiseerd, is een architecturale award die om de twee jaar wordt toegekend aan pareltjes van moderne en innovatieve architectuur in baksteen. In 2016 zal Wienerberger deze internationaal erkende prijs, waarvoor de inzendingsperiode onlangs van start is gegaan, voor de zevende keer voorstellen. Aangezien het aantal inzendingen intussen veel groter is geworden, heeft Wienerberger de deelnemingsvoorwaarden lichtjes aangepast. Zoals eerder al het geval was, wordt aan befaamde internationale architectuurcritici en –journalisten gevraagd om unieke bakstenen bouwprojecten in te dienen, maar nu kunnen architecten zelf eveneens hun beste bakstenen projecten voorstellen. Een andere nieuwigheid is dat de projecten online kunnen worden ingediend.
 
De Wienerberger Brick Award kent prijzen toe voor innovatieve bakstenen gebouwen van internationale kwaliteit die de uiteenlopende en verschillende manieren tonen waarop bakstenen in hedendaagse architectuur kunnen worden toegepast. Tezelfdertijd geeft de award, en in het bijzonder het bijbehorende architectuurboek, mensen die in architectuur zijn geïnteresseerd en ook experts een overzicht van de huidige ontwikkelingen en trends in internationale architectuur in baksteen en de opmerkelijke waaier aan toepassingen ervan.

 
Er komen vijf categorieën in aanmerking voor de award: Residentiële gebouwen, Openbare gebouwen, Hergebruik, Stedenbouw en Duurzame integratie. Beoordelingscriteria omvatten innovatief buitendesign en vakkundig gebruik van bakstenen als materiaal, samen met functionaliteit, duurzaamheid en energiezuinigheid. Mogelijke toepassingen variëren van bouwoplossingen met klassieke bakstenen woonblokken en gevelstenen tot het creatief gebruik van dakpannen en bakstenen klinkers. Er wordt niet enkel speciale aandacht geschonken aan hoe het gebouw in de omgeving past, maar ook aan de vorm, esthetiek en algemene kwaliteit van het bouwwerk. Het gebruik van Wienerberger producten is geen voorwaarde om te mogen deelnemen.

Een team van architectuurjournalisten en –critici zal uit alle inzendingen de 50 beste projecten selecteren die zijn genomineerd voor de Wienerberger Brick Award 2016. Daarna zal een internationale jury van architecten de winnaars in de aparte categorieën kiezen. Op dat moment zal de jury bestaan uit Laura Andreini (Archea Associati, Italië), Johan Anrys (51N4E, België, Matija Bevk (bevk perovic arhitekti, Slovenië), Edouard François (Maison Edouard François, Frankrijk) en Alfred Munkenbeck (Munkenbeck + Partners, Verenigd Koninkrijk). De officiële ceremonie van de Brick Award zal in de lente van 2016 plaatsvinden in Wenen.

 
De award gaat gepaard met 7000 euro aan prijzengeld voor één hoofdprijswinnaar (incl. categoriewinnaar) en 5000 euro voor vier categoriewinnaars.
 
Zoals de vorige jaren zal Wienerberger, samen met de prestigieuze uitgeverij Callwey, het lijvig boek maken, met als titel ‘Brick 16’, waarin alle 50 genomineerde en bekroonde projecten staan. Dit prachtig ontworpen boek zal op het moment van de officiële ceremonie van de Brick Award worden uitgegeven, in de lente van 2016.

verdere informatie

terug naar boven