Wevolt Energiedak

De (brand)veiligheid van een BIPV-systeem

Er zijn talloze varianten en afmetingen van zonnepanelen beschikbaar. Steeds vaker maken mensen de keuze voor Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV), oftewel gebouw-geïntegreerde zonne-energie. Een veelvoorkomende vraag bij dergelijke systemen, zoals Wevolt X-Roof of Wevolt X-Tile, is: hoe (brand)veilig zijn deze BIPV-systemen? 

De meeste mensen vinden geïntegreerde zonnepanelen in het dak mooier dan losse zonnepalen op het dak. Dit verklaart het toenemende succes van BIPV. Het is echter een feit dat de installatie van geïntegreerde zonnepanelen (BIPV) veel complexer is en beduidend meer expertise vereist. Helaas gebeurt de installatie nog te vaak door onervaren installateurs. Onjuiste installatie en het gebruik van niet-gecertificeerde systemen vergroten echter het risico op brand aanzienlijk.

Certificering zonnepanelen

Een gecertificeerd en goed geïnstalleerd BIPV-systeem is veilig. Het moet tenslotte voldoen aan de maatstaf voor zonnepanelen én aan de normen voor bouwmaterialen. Een gecertificeerd BIPV-systeem moet dan ook meer testen doorstaan, voordat het op de markt kan komen. Belangrijk is dat niet alleen de afzonderlijke onderdelen zijn gecertificeerd, maar ook het systeem als geheel. Daar gaat het in de praktijk nogal eens mis.

Als een zonnepaneel onderdeel wordt van de schil van het gebouw, is het cruciaal om het hele systeem te testen. De combinatie van de waterkering met een specifiek geïntegreerd zonnepanelensysteem moet getoetst en gekwalificeerd worden.     

Ook het gebruik van glas-foliepanelen voor indak-toepassingen verdient de aandacht. Deze zijn ontwikkeld en gecertificeerd voor goed geventileerde opdak-opstellingen. Worden ze toch ingezet tussen de dakpannen, dan is de kans op oververhitting groot. Bovendien toont onderzoek aan dat de combinatie van slecht geventileerde installaties met de achterzijdefolie van een paneel bij hogere temperaturen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een gecertificeerd glas-glassysteem met goede ventilatie is voor geïntegreerde systemen in het dak wel een goede oplossing.

Bekabeling en afwatering

Een correcte bekabeling en doordachte waterafvoer dragen ook bij tot de brandveiligheid van een BIPV-systeem. Het correct monteren van stekkers is een taak voor een gespecialiseerde installateur. Deze stekkers dienen niet alleen van uitstekende kwaliteit te zijn, maar moeten ook perfect op elkaar aansluiten om potentieel gevaarlijke vlambogen te voorkomen. Een ander gevaar is dat bij sommige systemen eerst de bekabeling wordt geplaatst en daarna het paneel wordt vastgeschroefd. Bij ondeskundige installatie kan bij het schroeven een kabel beschadigd raken, waardoor een vlamboog en dus brand kan ontstaan.

Tot slot vergroot ook een onzorgvuldige afwatering van het dak de kans op brandgevaar. Er zijn in het dak geïntegreerde zonnepanelensystemen, waarbij het water aan de achterzijde van het paneel wegloopt. Als er takjes en blaadjes worden meegevoerd, kunnen deze achter het paneel blijven hangen, zeer droog worden en bij hittevorming spontaan ontbranden. Het is sowieso belangrijk dat er zo weinig mogelijk brandbare materialen worden gebruikt, zoals kunststof frames of bakken.

Samenvattend, de veiligheid van BIPV-systemen vereist niet alleen gecertificeerde systemen en hoogwaardige materialen, maar ook een deskundige installatie. Gecertificeerde installatiepartners beschikken over diepgaande kennis om BIPV-systemen veilig te installeren en staan klaar om u hierbij te ondersteunen.

 

Onderdak Fleece Plus FR

Onderdakfolie voor Wevolt zonnepanelen

Om de (brand)veiligheid bij BIPV-systemen te allen tijde te garanderen, raden wij aan om een brandvertragende onderdakfolie te gebruiken.

De onderdakfolie Fleece Plus FR, met een brandklasse B-s1,d0-classificatie, biedt een uitstekende brandwerendheid, waardoor deze bijzonder geschikt is voor gebruik bij in het dak geïntegreerde PV-systemen en PV-dakpannen. Deze brandvertragende folie is vervaardigd uit polyestervlies met een PU-coating en bestaat uit twee lagen. Het is zowel dampopen, capillair als waterdicht. Daarnaast is de folie uitgerust met een dubbele geïntegreerde kleefstrook, waardoor het onderdak volledig wind- en waterdicht afsluit. Het materiaal is UV- en temperatuurbestendig en moeilijk ontvlambaar.

Meer info

Wevolt Energy Roof

Onderdakfolie voor Wevolt zonnepanelen

Om de (brand)veiligheid bij BIPV-systemen te allen tijde te garanderen, raden wij aan om brandvertragende onderdakfolie te gebruiken. 

Wevolt brandvertragende onderdakfolie, met een brandklasse B-classificatie, biedt een uitstekende brandwerendheid, waardoor het bijzonder geschikt is voor gebruik bij in het dak geïntegreerde PV-systemen en PV-dakpannen. Deze brandvertragende folie is vervaardigd uit polyestervlies met een polyacryl coating en bestaat uit twee lagen. Het is zowel dampopen als waterdicht. Daarnaast is de folie uitgerust met een dubbele geïntegreerde kleefstrook, waardoor het onderdak volledig wind- en waterdicht afsluit. Het materiaal is UV- en temperatuurbestendig en moeilijk ontvlambaar. 

Bekijk de technische fiche

Wevolt X-Roof

Vragen over Wevolt?

Wij helpen u graag met uw project!

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.