Eerste boomplanting Zwarte Berg
© Chris Nelis

Eerste boomplanting voor extra bos aan de Zwarte Berg

De eerste boom werd geplant voor 12 ha extra bos aan de 'Zwarte Berg' op de grens tussen Oudsbergen, Genk en Houthalen-Helchteren.

Eind 2016 kocht natuurvereniging Limburgs Landschap vzw de mijnterril “Zwarte Berg” op de grens tussen Oudsbergen, Genk en Houthalen-Helchteren. Het gebied is in totaal bijna 70 ha groot. In de toekomst wil de vzw inzetten op de ontwikkeling en de uitbreiding van de unieke fauna en de flora van het gebied. De voorbije jaren werd er hard gewerkt om dat natuurbeheersplan te realiseren. Hiervoor werd een inrichtingsproject ingediend bij ANB en in 2020 voor een groot deel ook uitgevoerd. Het doel om een biodivers landschap, waar open graslanden, kleine bossen en mozaïekzones mekaar afwisselen, te realiseren komt dan ook snel dichterbij.

Ook is het de bedoeling om op termijn ruim 12 ha bos bij aan te planten. Dit via een combinatie van boscompensatie (8 ha) en bosuitbreiding (4 ha).

Boscompensatie

Door het systeem van boscompensatie worden – via goedgekeurde vergunningen – gekapte bossen elders terug aangeplant. Bij een deel van de aanplant aan de Zwarte Berg is dat momenteel het geval. Wienerberger is in deze betrokken partij.

Toen we genoodzaakt waren om in het kader van de uitbreiding van onze opslagcapaciteit te Beerse 1 ha spontaan opgeschoten bos te compenseren, kozen we zonder twijfelen voor een ‘compensatie in natura’ met een nieuwe aanplant van bos elders. Dankzij de medewerking van Limburgs Landschap vzw werd er niet 1 ha, maar 2 ha nieuw bos aangeplant. Tegelijkertijd versterken we de biodiversiteit op onze fabrieksterreinen zelf door op de vrijgekomen ruimte rondom onze opslagplaatsen landduinen aan te leggen waarmee we droge heidehabitats creëren en de fabriek bufferen ten opzichte van de omliggende natuurgebieden. 

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.