Samen bouwen aan duurzaamheid en circulariteit

Duurzaamheid zit in het DNA van ons bedrijf. Wienerberger heeft een lange historie in duurzaam ondernemen én grote ambities om te bouwen aan een duurzame, circulaire toekomst.

Duurzaam ondernemen

Onze keramische bouwmaterialen gaan makkelijk 150 jaar mee. Maar onze ambities reiken verder en we blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen, in hergebruik van grondstoffen en producten en in een langere levensduur van gebouwen.

We doen actief onderzoek naar hoe we met traditionele keramische materialen duurzame bouwprojecten kunnen realiseren; en dit gaat verder dan de bouwconstructie zelf. In het verleden realiseerden we reeds enkele pilootprojecten zoals het Massief Passief project in Gent, De Duurzame Wijk in Waregem alsook een aantal renovatiecases in Spiere, Mechelen en Leuven. En op de werf van een sociale huisvestingsmaatschappij in Kortrijk toont Wienerberger momenteel enkele circulaire toepassingen.

Ook het reduceren van afval, het terugdringen van CO2-uitstoot en de veiligheid van onze medewerkers staan nationaal en internationaal centraal bij Wienerberger. We willen hiermee bijdragen aan een duurzame leefomgeving, zonder natuurlijke bronnen uit te putten en ecosystemen aan te tasten.

Dit doen we niet alleen, maar liefst in nauwe samenwerking met de markt en onze partners en relaties.

Wienerberger_duurzame grondstoffen

Duurzame ontginning

Kleiwinning: lokale ontginning en zinvolle nabestemming

Duurzaamheid begint bij de basis. Met klei als basis voor keramische materialen, zet Wienerberger in op duurzame grondstofwinning. Belgische klei is een hernieuwbare grondstof, en is overvloedig aanwezig. We kiezen er dan ook voor om onze kleigroeven lokaal te houden en liefst zo dicht mogelijk bij de Wienerberger fabrieken.

Het duurzaam winnen van klei uit Belgische bodem draagt bovendien bij aan nieuwe natuur en meer biodiversiteit. Na exploitatie krijgen de kleigroeven dus een zinvolle nabestemming. 

Lees meer over ontginning en nabestemming >>

Duurzaam produceren

Duurzaamheid in de verschillende stappen van het productieproces

Wienerberger produceert lokaal en zo duurzaam en energiebewust mogelijk. We hebben eigen energieteams die continu werken aan energiebesparing en -transitie. Ook besparen we op grondstoffen en energie door onze producten waar mogelijk smaller, slanker of met uitsparingen te maken. 

Bovendien recycleren we productieafval en -uitval in onze productieprocessen, en ook waterverspilling wordt voorkomen door gesloten productieprocessen. Onze medewerkers besteden ook veel aandacht aan veilig en duurzaam werken.

Lees meer over duurzame productie >>

Duurzame en circulaire producten

Lange levensduur, circulaire bouwsystemen en eco-labels

De ontwikkeling van een duurzaam en circulair productportfolio vraagt om continue investeringen in kennis en R&D. Door in te zetten op kwaliteit, verlengen we de levensduur van onze producten. Daarnaast investeren we voortdurend in het realiseren van ecologische voordelen.

Ons productportfolio kenmerkt zich dan ook steeds meer door circulaire bouwsystemen voor remontabel bouwen en hergebruik van producten en restmateriaal. We maken bewuste keuzes in het gebruik van verantwoorde, duurzame grondstoffen. Een groot deel van onze keramische binnenmuurstenen, dakpannen, gevelstenen en kleiklinkers dragen dan ook internationaal erkende milieulabels.

Ontdek onze duurzame en circulaire producten en systemen >>

Duurzaam en circulair bouwen

Duurzame constructies en hergebruik van materialen

Duurzaam, circulair ontwerpen en bouwen betekent vooraf goed nadenken over het (toekomstig) gebruik.

Gedurende de gebruiksfase moeten aanpassingen eenvoudig te realiseren zijn en gebruikte producten of materialen moeten na de exploitatiefase zo hoogwaardig mogelijk opnieuw inzetbaar zijn. Keramische producten zijn de beste materialen om duurzame woningen te bouwen die generaties lang meegaan, en ze kunnen bovendien vaak hergebruikt of gerecycleerd worden.

Lees meer over duurzaam en circulair ontwerpen en bouwen >>

Duurzaam wonen

Keramische producten voor duurzaam wonen

De toepassing van keramische binnenmuurstenen en dakpannen is duurzaam en waardevast. Allereerst kenmerken keramische producten zich door een uiterst lange levensduur, die kan oplopen tot wel meer dan honderd jaar.

Ook zijn keramische producten kleurecht, blijvend mooi en nagenoeg onderhoudsvrij. Zo maken onze bakstenen en dakpannen het mogelijk om duurzaam te wonen.

Ontdek de voordelen van keramische producten voor duurzaam wonen >>

Duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling voorziet in de behoeften van de huidige generaties, zonder de behoefte van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Wienerberger maakt er een erezaak van om keramische bouwmaterialen te ontwikkelen die onmiskenbaar het label ‘duurzaam’ verdienen.

Reference photo renovation single family in Zeebrugge

Uw bouwproject met ons delen?

U hebt recent gebouwd of gerenoveerd. Of u bent nog volop bezig? Sowieso zijn wij altijd geïnteresseerd in de projecten van onze klanten.
Niet enkel zijn we benieuwd naar wat u doet met onze producten, maar we leren ook altijd bij dankzij uw bouwprojecten. Zo kunnen we werken aan een nog betere dienstverlening en bouwproducten.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.