Uw dak renoveren: leg de lat voldoende hoog

Een dakrenovatie is meestal stap nummer één in een verbouwing. Terecht, want in een doorsnee woning zijn naar schatting 26 % van alle warmteverliezen te wijten aan een niet-geïsoleerd dak. Naast een afdoende isolatie en een geslaagde keramische bekleding is ook een goed onderdak een noodzaak.

 

Eerst denken, dan doen

  1. Vraag een vakman de toestand van uw hellend dak te evalueren.
  2. Is de muurplaat die het gewicht van het dak verdeelt over de onderliggende muren nog geschikt?
  3. Zijn de goten en afvoeren aan vervanging toe?
  4. Is er daglicht nodig?
  5. Hoe zit het met de stedenbouwkundige voorschriften?
  6. Zijn er mogelijke stabiliteitsproblemen? Raadpleeg een architect.
  7. Kies de juiste kleidakpan in functie van de dakhelling. Niet alle kleidakpannen zijn geschikt voor alle hellingsgraden.

Goed onder dak vergt een goed onderdak

In oude woningen is er meestal geen onderdak. Nochtans is dat een noodzaak voor een compleet weer- en winddicht dak.

Het onderdak zit tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking en voorkomt dat het isolatiemateriaal en de onderliggende constructie worden blootgesteld aan vocht, stof, sneeuw en dergelijke. Een goed onderdak is niet alleen wind- en waterdicht maar ook dampopen. Als vocht vanuit de woning in het isolatiemateriaal terechtkomt, moet het immers naar buiten kunnen verdampen. In het aanbod van Koramic kunt u kiezen tussen vier innovatieve en kwaliteitsvolle onderdakfolies: 

FleeceFleece PlusFleece Maxi en Fleece Premium. Deze onderdakfolies zijn technisch perfect afgestemd op het assortiment Koramic kleidakpannen.

Oei, de ruimte onder het dak is al afgewerkt!

Als de ruimte onder de dakhelling al is afgewerkt, kunt u het hellende dak langs de buitenzijde isoleren.

In dat geval spreken we van een sarkingdak. Bovenop de kepers of spanten worden dan stijve isolatieplaten aangebracht. U verliest geen binnenruimte, de dakconstructie is beter beschermd en er is minder kans op koudebruggen. Akoestisch levert deze isolatietechniek wel minder goede resultaten op dan soepele isolatiematerialen. Belangrijk is verder dat de plaatsing vakkundig gebeurt en dat de plaatser de nodige aandacht besteedt aan de damp- en luchtdichtheid.

Oude look, hedendaagse kwaliteit

Nieuw betekent zeker niet per definitie afgelikt, integendeel.

Als u houdt van de look van oude, verweerde dakpannen, duikt u uit het assortiment van Koramic dakpannen probleemloos een type op dat aan uw wensen tegemoetkomt. Het voordeel is dat deze kleidakpannen een oude look koppelen aan hedendaagse kwaliteiten. Met een verwachte levensduur van 150 jaar en een waarborg van 30 jaar op de vorst-bestandheid, kunt u er zeker van zijn dat weifelen neerkomt op verliezen.

 

Oude dakpannen recupereren: een goed idee?

Om de kostprijs van uw dakrenovatie te drukken, overweegt u misschien om de bestaande dakpannen te recupereren.

Een pseudobesparing, want de afbraakwerken zullen omzichtig moeten gebeuren en dus duurder zijn. Ook vergt de plaatsing van de recuperatiepannen veel meer tijd dan die van nieuwe pannen. Bij problemen kunt u bovendien op geen enkele garantie terugvallen en na verloop van tijd zal u de dakpannen toch nog moeten vervangen. Als u al die factoren mee in rekening brengt, komt het totale prijskaartje voordeliger uit wanneer u meteen nieuwe kleidakpannen laat plaatsen.

 

In een doorsnee woning zonder dakisolatie zijn naar schatting 26% van alle warmteverliezen te wijten aan het niet-geïsoleerde dak. 

Een hellend dak met Koramic keramische dakpannen is stevig, duurzaam en ook gewoon mooi. 

Bent u er nog niet helemaal aan uit welke dakpannen u precies wilt? Duik in onze tips bij het kiezen, en ontdek de vele gerealiseerde bouwprojecten.

Renovatiegids
© Wienerberger NV/SA

Renovatietips in de Renovatiegids

Renovatieplannen? De Wienerberger renovatiegids staat boordevol tips en informatie om van uw renovatie een geslaagd project te maken!

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.