Nieuwe dakpannen met de look van recuperatie

Nieuwe dakpannen versus recuperatiedakpannen

Wie een oude hoeve, oude pastorie of een rustiek landhuis wenst te renoveren in dezelfde stijl als voorheen, was vaak verplicht om te kiezen voor gerecupereerde dakpannen. Dit gold ook voor nieuwbouw in cottagestijl.

Er zijn echter toch een aantal schaduwkanten verbonden aan de keuze voor recuperatiedakpannen die dikwijls maar in een latere fase aan het licht komen.

  1. Geen kwaliteitsgarantie bij recuperatiedakpannen. Indien u kiest voor de Oude Pottelbergse Pan 451 met Vieilli patina geniet u van dertig jaar garantie inclusief vervangingskosten.
  2. Recuperatiedakpannen zijn bovendien niet maatvast. Vaak zijn oude dakpannen door de oude ongecontroleerde fabricagewijze en diverse oorsprong niet maatvast, en dit kan een ernstige invloed hebben op de regendichtheid van het dak.
  3. De plaatsing van oude dakpannen is vrij duur en arbeidsintensief omdat ze meestal niet voorzien zijn van een nagelgat en ophangneus. Het boren van een nagelgat is vrij tijdrovend en meestal gaan er een heel aantal dakpannen stuk tijdens dit proces.
  4. Voor dakpannen is de vorstbestandheid één van de meest belangrijke eigenschappen. Recuperatiedakpannen zijn vaak afkomstig van daken zonder warmte-isolatie. Indien deze op een dak geplaatst worden met isolatie kan de basisfunctie van de pannen (regendichte dakhuid) snel aangetast worden.
  5. Vorstschade aan gerecupereerde dakpannen kan bestaan uit innerlijke scheurtjes en barstjes die niet onmiddellijk met het blote oog zichtbaar zijn. Bij hergebruik op een geïsoleerd dak is de kans groot dat er toch zichtbare vorstschade optreedt.
  6. Bij oude dakpannen werd er zelden tot geen gebruik gemaakt van hulpstukken. De vorsten en noordbomen werden bevestigd in de mortel. Bij afbraak is het mogelijk dat een aantal van deze hulpstukken beschadigd raken en niet meer bruikbaar zijn. Door de schaarste zijn deze recuperatiehulpstukken zeer duur.
     

Om zeker te zijn, kiest u dus beter voor nieuwe dakpannen met een kwaliteitszekerheid, maat- en vormvastheid, 30 jaar garantie en de beschikbaarheid van nieuwe hulpstukken. Onze Pottelbergse Pan 451 Vieilli of Vieilli Blauw gesmoord zijn ongetwijfeld volwaardige en budgetvriendelijke alternatieven voor het hergebruik van oude Boomse pannen.  Voor de look van de recuperatie van oude stormpannen hebben we dan weer de Stormpan 44.

 

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt