Renovatieoplossingen voor de gevel

Bent u van plan om uw gevel te renoveren en/of isoleren? Als u uw gevel wilt renoveren en/of een bestaande buitenmuur langs de buitenzijde wil na-isoleren, dan kunt u kiezen tussen verschillende oplossingen. Een overzicht.

Baksteen in traditioneel formaat

De vertrouwde oplossing

U kunt isolatie aanbrengen op de bestaande steense muur of op de bestaande binnenmuur na afbraak van de oude gevelsteen en daar als afwerking een nieuwe gevelsteen laten voormetselen. Daarmee krijgt u een geïsoleerde spouwmuur met als buitenblad de nieuwe gevelstenen en als binnenblad de bestaande muur. Deze van oudsher gekende wandopbouw biedt afdoende bescherming tegen regen en is uiterst efficiënt te isoleren met nagenoeg alle isolatiematerialen. Koudebruggen kunt u met deze oplossing gemakkelijk aanpakken en het resultaat is een continu doorlopende isolatieschil. Voor de plaatsing kan elke ruw-bouwaannemer instaan en zijn er geen speciale technieken nodig. Bestaand schrijnwerk in goede staat kunt u behouden of desnoods verplaatsen als de raamafmetingen dezelfde blijven. Ook de dakconstructie en -isolatie kunt u behouden, eventueel mits beperkte aanpassingen. 

Noodzakelijk is wel dat u bij werken waarvoor een bouwvergunning of melding is vereist, beschikt over een diepte van minstens 21 cm. Wanneer minder ruimte voorhanden is, kan een Eco-brick eventueel soelaas bieden.

Eco-brick

Nood aan meer isolatie of binnenruimte?

De Eco-brick gevelsteen is tot 3,5 cm smaller dan een traditionele gevelsteen. Daardoor beschikt u over plaats om extra te isoleren of om net dat ietsje meer binnenruimte te creëren. De extra isolatiedikte komt goed van pas als u streeft naar een energiezuinige renovatie bij na-isolatie langs de buitenzijde of naar een laag E-peil bij nieuwbouw. Om levenslang een mooie winst op de energiefactuur te boeken, hoeft u geen binnenruimte op te offeren of een extra dikke wand te creëren.

De Eco-brick beschikt over dezelfde karakteristieken als een traditionele keramische gevelsteen en is even sterk en stabiel. Eco-brick gevelstenen kunnen worden gemetseld of gelijmd en vergen geen speciale uitvoeringstechnieken of voorzieningen. Op de werf  zijn de smallere en bijgevolg lichtere stenen gemakkelijk te verwerken. Vaklui kunnen dus ergonomisch aan de slag.

Steenstrips

Twee vliegen in een klap

Met steenstrips gaat er een wereld van nieuwe mogelijkheden voor u open. Ze bieden immers extra opties op het gebied van isolatiedikte. Ze zijn ca. 22 mm dik en dus ideaal voor plaatsen waar men niet over voldoende ruimte beschikt om een normale breedte van een traditionele gevelsteen te gebruiken. En eens ze zijn bevestigd, kunt u de steenstrips nauwelijks onderscheiden van een gevel in volledig keramische steen. Op die manier zijn ze niet alleen praktisch en energiebesparend, maar ook esthetisch heel mooi. 

Kleidakpannen

Altijd weer verrassend

U kunt een bestaande muur ook isoleren en achteraf bekleden met kleidakpannen. Een gevelbekleding met kleidakpannen als na-isolatieoplossing van bestaande buitenmuren is toepasbaar vanaf een beschikbare ruimte van 14 cm. Dit in functie van de gewenste U-waarde en geval per geval te bekijken. Één van de voordelen is dat er geen extra funderingswerken nodig zijn. 

Voor een energetische gevelrenovatie wordt meestal een houten regelstructuur aangebracht waartussen isolatie wordt geplaatst of waarachter de isolatie continu doorloopt. Daarop worden de kleidakpannen bevestigd. Elke Koramic kleidakpan kan worden toegepast als gevelbekleding, wat een brede waaier aan afwerkingsmogelijkheden opent. 

Wanneer zowel dak als gevel met kleidakpannen worden afgewerkt, neemt eenzelfde aannemer die taak op zich. Dat vormt meteen een garantie voor een vlekkeloze technische uitvoering.

Renovatie- of bouwplannen en nog niet helemaal zeker over uw gevel? Laat u onderdompelen in inspirerende voorbeelden en verhelderend advies. 

Een Terca gevel gaat tenslotte makkelijk 100 jaar mee, dus ga voor de juiste keuze. 

 
 
Bricks - Iluzo -
© Wienerberger

Renovatietips in de Renovatiegids

Renovatieplannen? De Wienerberger renovatiegids staat boordevol tips en informatie om van uw renovatie een geslaagd project te maken!

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.