8 pijlers van duurzaam wonen

8 pijlers van duurzaam wonen

Om een bouwproject écht duurzaam te maken, benaderen we het vanuit een economisch, ecologisch en sociaal standpunt. Vanuit dat perspectief zijn er 8 pijlers waarom een bouwproject moet kunnen steunen, om de duurzaamheid ervan te optimaliseren.

Lees verder voor een algemene uiteenzetting over de 8 pijlers van duurzaam wonen. Benieuwd naar een praktische toepassing die we al gerealiseerd hebben? Ontdek dan alles over “De Duurzame Wijk” in Waregem.

Doordachte inplanting

Naadloos integreren in de omgeving

Bouwgrond wordt schaars en nieuwe bouwprojecten integreren we liefst zo naadloos mogelijk in de omgeving. Dat bedoelen we dan ook met ‘doordachte inplanting’. De bedoeling is om geen bijkomende druk te leggen op de schaarse vrije gronden en het bestaande stedelijke weefsel verder te densifiëren. Ook de oriëntatie en de groenaanplanting zijn belangrijk. Liefst behouden we de biodiversiteit en waar mogelijk versterken we die door de aanleg van tuinen en parken. Zo blijven waardevolle bomen behouden, wat ook nog eens de kosten drukt.

Duurzame mobiliteit

Nabijheid van alles

In het verlengde van doordachte inplanting, kijken we ook naar mobiliteit. De nabijheid van kinderopvang en scholen is belangrijk, winkels en kantoren, openbaar vervoer … Zo blijft de wagen vaker thuis, wat goed is voor het milieu én de portefeuille

Kosten optimaliseren

Betaalbaarheid

Betaalbaarheid vormt een essentieel bestanddeel van duurzaam bouwen. Als een woning niet betaalbaar is, is ze ook niet sociaal duurzaam.

Duurzaam leefcomfort

Comfort

Duurzaam wonen is in de eerste plaats comfortabel en gezond wonen. Om het gewenste comfortniveau te bereiken, wordt er bijzondere aandacht besteed aan thermisch en akoestisch comfort, binnenluchtkwaliteit, levenslang wonen en toegankelijkheid. Het thermisch comfort modelleren we in een massieve zero-energiewoningen volledig dynamisch en oververhitting wordt vermeden via passieve en robuuste maatregelen in een slim ontwerp. Er is een optimaal evenwicht tussen nuttige zonnewinsten en maximale daglichttoetreding. De massieve keramische draagstructuur biedt niet enkel voordelen op het vlak van thermische inertie en vochthuishouding, maar is ook de ideale oplossing om te voldoen aan de huidige akoestische eisen. 

Low-impact materialen

Materiaalkeuze

Uiteraard is ook de materiaalkeuze belangrijk bij het opbouwen van een duurzaam project. Naast de ecologische eigenschappen van een materiaal zijn ook de economische aspecten van de gekozen constructiewijze en de materialen van belang bij een duurzame keuze. Keramische bouwmaterialen scoren op beide aspecten bijzonder goed. Het zijn betaalbare producten met een uitzonderlijk lange levensduur en ze zorgen voor een onderhoudsvrije gebouwschil. Door lokale productie blijft de milieubelasting voor transport minimaal. Keramische producten zijn ook bewezen bio-ecologische bouwmaterialen.

Energiezuinig bouwen

Zuinig

De ideale aanvulling op alle bovenstaande pijlers: hernieuwbare energie. De energie die nodig is om te verwarmen, te verkoelen en te verlichten wordt opgewekt door zonnepanelen of andere vormen van groene energie.

Aandacht voor biodiversiteit

Groene omgeving

Door aandacht te besteden aan biodiversiteit, streven we naar een ecologische win-winsituatie. Meer natuur maakt de omgeving enerzijds groener en aangenamer, anderzijds verhogen we ook de wateropname in de omgeving.

Verantwoord omgaan met water

Hemelwaterneutraal

Verantwoord omgaan met water houdt in dat een duurzaam project geen verdere belasting van het rioleringsnet teweeg brengt of met andere woorden hemelwaterneutraal is en dat het drinkwaterverbruik zoveel als mogelijk wordt beperkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.