Productieproces van gevelstenen

Productieproces van keramische bouwmaterialen

De productie van keramiek. De wereld van Wienerberger.

Heeft u zich al eens afgevraagd hoe wij onze keramische bakstenen, dakpannen en kleiklinkers maken? Volg het productieproces stap per stap.

Ontginning van klei

De start

De grondstoffen (klei) ontginnen we voornamelijk lokaal. Hierdoor vermijden we extra transport en zijn we sterk verankerd in onze Belgische regio’s. Aan onze groeves besteden wij de grootste aandacht. Samen met de overheid verzorgen wij de nabestemming van onze groeves tot natuur- of landbouwgebied.

Voorbereiding

Het mixen

De verschillende grondstoffen mengen en homogeniseren we. Dit gebeurt onder andere via walsen en dubbelasmengers. Op die manier krijgen we een constante grondstof, wat van cruciaal belang is voor de kwaliteit van ons eindproduct.

Vormgeving

Klei krijgt zijn eerste vorm

De vormgeving is verschillend voor snelbouw, dakpannen en gevelstenen. In de drie gevallen gaan we de grondstof plastisch maken door toevoeging van stoom. Voor de productie van dakpannen en snelbouwstenen gaan we die massa extruderen, en in het geval van de dakpannen, vormgeven via een mal. Voor de productie van gevelstenen worden machinaal kleiballen gekneed, die automatisch in voorgevormde bakjes worden gegooid. Hierdoor krijgen we de vorm van een baksteen.

Drogen & bakken

Het bakproces

Het drogen en bakken gebeurt automatisch. De gevormde stenen en pannen worden eerst gedroogd in droogkamers of tunneldrogerijen. Via een complex systeem van warmterecuperatie wordt de restwarmte van de ovens hiervoor gebruikt.

Na het drogen krijgen de dakpannen eventueel nog een kleurtje vooraleer ze gebakken worden. Het bakken gebeurt steeds in gigantische tunnelovens, waar via automatische programma’s de producten gebakken worden op temperaturen die variëren tussen 950 en 1050°C.

Kwaliteitscontrole

De hoogte kwaliteit, daar gaan wij voor

De kwaliteit van onze producten is iets wat we garanderen. Vandaar dat we doorgedreven kwaliteitscontroles uitvoeren tijdens elke stap van het productieproces, en dit in nauwe samenwerking met onze labo’s. Ook het eindproduct wordt extra gecontroleerd. Bij snelbouw- en gevelstenen, gebeurt dit via een visuele inspectie tijdens het inpakken; bij de pannen gebeurt dit ook auditief, via het beroemde hamertje.

Verpakken

De laatste stap

De producten zijn na het bakken klaar voor gebruik. Met behulp van robots worden ze van de ovenwagens (op palletten) gestapeld, en voorzien van een krimphoes of folie om het risico op breuk tijdens het transport te verlagen.

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.