Koramic Fleece Plus
Dak met Koramic Fleece

Welke type onderdak kiezen? Platen of een folie?

Er zijn verschillende mogelijkheden die u dient af te wegen bij het kiezen van uw onderdak. In dit artikel lichten we een aantal aspecten toe zoals tijd, prijs en voordelen ten opzichte van elkaar. Zo kan u een betere keuze maken.

Een introductie

Een folie is een soepel membraan, al dan niet voorzien van een wapening, dat geplaatst wordt om zo een wind- en waterdichte en dampdoorlatende bescherming van de isolatie te creëren.

Platen zijn stijf en kunnen variëren in dikte. De meest voorkomende zijn platen bestaande uit vezelcement of houtvezels.
 

Tijd & prijs

Een folie is de ideale prijs-kwaliteit oplossing. Een folie laat zich makkelijk plaatsen voor grote en kleine dakoppervlaktes en is eenvoudig wind- & waterdicht te maken dankzij de dubbelzijdige geïntegreerde kleefstrippen. U kan met folies ook op eenvoudige manier alle aansluitingen maken met de andere materialen.

Indien u voor een folie kiest, kies dan wel voor een dampdoorlatende folie. Deze waarde kan u controleren in de technische fiches van de fabrikanten en wordt uitgedrukt met de Sd-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe meer dampdoorlatend de folie is.

Het plaatsen van vezelcementplaten of houtvezelplaten duurt iets langer en de kostprijs is ook iets hoger in vergelijking met een onderdakfolie. Sommige platen zijn voorzien van een tand & groef systeem dat bijdraagt aan het plaatsingsgemak. Indien u platen gebruikt, heeft u wel steeds folies nodig om de aansluitingen regendicht te maken.
 

Voordelen

Een onderdakfolie heeft meer voordelen dan een onderdakplaat, denk dan maar aan prijs, plaatsingsgemak en het voldoen aan de vooropgestelde eisen. Houtvezelplaten hebben als extra voordeel dat deze akoestisch en thermisch isoleren.

De Fleece onderdakfolies van Wienerberger beantwoorden aan de vooropgestelde eisen van het WTCB:

  • Regendicht en verzekeren van waterafvoer naar de goot
  • Stofdichtheid verbeteren
  • Winddichtheid verzekeren
  • Afdruppelen van condens beperken (hoge dampdoorlatend en/of capillair).

Veel dakdekkers die vroeger met de vezelcementplaten werkten, werken vandaag met onderdakfolies omwille van de vele voordelen en het gemak bij plaatsing.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.