Reference photo new construction single family in Kortemark
Reference photo new construction single family in Kortemark

“Deze woning is mijn labo waarin ik me kan uitleven”

ARCHITECT PIETER UYTTENHOVE

Alexander verbouwde in samenwerking met architect en jeugdvriend Pieter Uyttenhove van Acht en Half Architectuur de uitgeleefde woning van zijn oma zaliger in Kortemark tot een knusse gezinswoning.

Beeldbepalend zijn de oplopende waterval van zadeldaken en de afwerking van de dakhellingen en gevels met Aleonard Patrimoine tegelpannen in een mix van tinten. Zowel in ontwerp als uitvoering had Alexander een stevige hand. Geen wonder, want hij stamt uit een familie van dakwerkers en volgde zelf een opleiding als architect.

Zoektocht naar de ideale woning

“De woning dateert niet alleen van 1949, maar was ook begiftigd met het comfort uit die periode”, vertelt Alexander. “Mijn oom woonde er, maar besloot op zeker ogenblik te verhuizen naar een assistentieflat. Door de lange wachtlijst verliep er bijna een jaar tussen die beslissing en de eigenlijke verhuizing. Dat bood Pieter en mij de kans om flink te sleutelen aan het ontwerp om zo tot de ideale woning te komen. Wat mijn vrouw en mijzelf betreft, is dat geslaagd. Thuiskomen na de dagtaak is elke avond opnieuw een feest.”

De woning van circa 12 bij 7m50 werd compleet gestript en op het gelijkvloers uitgebreid met een extra volume. De spouwmuur vooraan werd ontdaan van de buitenbekleding en langs de buitenzijde nageïsoleerd. De isolatie kreeg een plek tussen een houten regelstructuur waarop de tegelpannen werden bevestigd.

Familieambacht in beeld

“Door de keuze voor een complete gevel in tegelpannen zet ik de traditie van drie generaties familieambacht in de verf. Mijn vader, mijn oom en mijn neven zijn allemaal dakdekkers, en zelf heb ik gedurende tien jaar de vakanties op daken doorgebracht als jobstudent. Anderzijds speelde de esthetiek een belangrijke rol. Het gebruik van eenzelfde materiaal voor de gebouwschil gaf een mooi, monolithisch volume als uitkomst, dat we alleen in de voorgevel hebben doorbroken met een bekleding in padoek op het gelijkvloers.

 

Cascade van hellende daken

Waarom ging de voorkeur uit naar de Tegelpan Aleonard Patrimoine? “Mijn vrouw en ik zweren bij een hedendaagse maar warme en dus zeker niet extreme architectuur. Het mooie van de Patrimoine is dat je er mooie, strakke lijnen mee kan maken én dat ze de woning een gezellige uitstraling geeft dankzij haar structuur van een verouderde pan. Die warmte wordt nog eens geïntensifieerd door de kleurenmix van Vert de lichen, Rouge de mars en Noir de vigne.” Niets is aan het toeval overgelaten

“Met zoveel dakvlakken kun je natuurlijk veel regenwater opvangen. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een regenwaterput van 10.000 liter te plaatsen, die is aangesloten op de wasmachine en de toiletspoelingen.”

- Pieter Uyttenhove Acht en Half Architectuur, Belsele

Acht en half architectuur - Pieter Uyttenhove - Evergem
Acht en half architectuur - Pieter Uyttenhove - Evergem
© Pieter Uyttenhove

Uw verhaal delen?

Wenst u als architect uw verhaal over gerealiseerde projecten met Wienerberger materialen te delen? Laat het ons weten!

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.