Agora Agaatgrijs
Referentie met Agora Agaatgrijs

NAC Houthalen: een duurzame toekomst met keramische bouwmaterialen

Op het voormalige mijnterrein bouwde de gemeente Houthalen-Helchteren een administratief centrum dat op termijn streeft naar een CO2-reductie van 90%.   

Symbolisch voor die ambitie is de futuristische blauwe toren volledig bekleed met Koramic tegelpannen, die niet alleen uitkijkt op de omgeving, maar ook vooruitblikt op de toekomst. Het uitkijkpunt werd het ‘oog van van Daubechies’ genoemd, naar de vermaarde wiskundige Ingrid Daubechies die geboren werd in de gemeente. 

Minimale CO2-impact

Tijdens de ontwerpfase van het administratief centrum werd de CO2–voetafdruk van de gemeentelijke diensten in kaart gebracht, en werd berekend wat die na de verhuizing zou zijn. De reductie loopt in eerste instantie op tot bijna een derde, en moet op termijn dankzij verdere ingrepen naar 90% stijgen. De gemeente wil hiermee een duurzame toekomst garanderen die comfortabeler, aantrekkelijker en winstgevend is. Het 17.000 m² imposante gebouw gaat dan ook voor een doorgedreven duurzaamheid.

Duurzame materialen

Uiteraard kaderde ook het materiaalgebruik in deze visie, met als meest visuele representant de opmerkelijke azuurblauwe tegelpannen die de fraaie toren aan de hoofdingang van het centrum al van ver zichtbaar maken. De kleidakpannen zijn onderhoudsvriendelijk, blijvend mooi en duurzaam. In totaal verwerkte de dakdekker maar liefst 770 m² Koramic tegelpannen Aleonard Patrimoine, een job die, voorbereidende werken inbegrepen, al snel twee maanden in beslag nam.

Het ecologische aspect wordt nog eens versterkt door het gebruik van Trendline Eros kleiklinkers voor de verharding rondom het gebouw. Kleiklinkers zijn gebakken uit superieure klei, zijn volledig vrij van kleurstoffen en hebben hun natuurlijke kleurvaste tint. Er werd gekozen voor de Trendline Eros kleiklinkers, vanwege hun duurzaamheid en omdat de donkere kleur naadloos aansluit bij het verleden van de locatie. Ze verwijzen naar de kleur van de kolen, die hier ooit werden gewonnen.

Deze natuurlijke materialen uit gebakken klei zorgen dan ook voor een perfecte integratie van het nieuwe centrum in het voormalige mijnterrein.

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Benieuwd naar ons gamma duurzame bouwmaterialen?

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.