RUMST Minister Zuhal Demir sluit een convenant met verschillende partners omtrent het behoud van Dreamville, de camping van Tomorrowland
RUMST Minister Zuhal Demir sluit een convenant met verschillende partners omtrent het behoud van Dreamville, de camping van Tomorrowland

Lokale samenwerking garandeert voortbestaan klei-industrie, rugstreeppad en Dreamville

Ruimte in Vlaanderen is zeer schaars. Dit ondervonden ook Wienerberger en Tomorrowland, die op dezelfde terreinen actief zijn met de voortschrijdende kleiontginning en de camping van het festival. Samen met zes andere partners sloegen we de handen in elkaar en kwamen we tot een akkoord met respect voor ontginning, natuur en recreatie.

“In het sterk verstedelijkte Vlaamse landschap worden we soms geconfronteerd met uitdagingen voor de invulling van de beschikbare oppervlakte. Dat is wat er ook gebeurde in de noordelijke kleiputten in Rumst. De uitbreidende ontginning van klei, het garanderen van campingfaciliteiten voor het Tomorrowland-festival en het behouden van natuur en zeldzame diersoorten uit de streek moesten daarbij verzoend worden. Dit is de uitdaging waarvoor we stonden.” Aan het woord is Jurgen Callaerts, burgemeester van Rumst.

Zeven partners, overheden en private partners, gingen de dialoog aan rond het vinden van duurzame oplossingen voor deze uitdagingen. Ze kwamen tot een akkoord waarbij er kansen zijn voor economische activiteiten, zonder daarbij natuurwaarden uit het oog te verliezen. “Om deze uitdaging in goede banen te leiden heeft de provincie Antwerpen een procesbegeleider aangesteld die binnen dit beleidskader aan de slag gaat en het verdere proces met de stakeholders coördineert”, vult gedeputeerde Luk Lemmens aan.

Vlaams minister van Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir stelt het als volgt: “Op korte termijn staat Vlaanderen voor de uitdaging om onder meer de event- en bouwsector zo ongehavend mogelijk uit de coronacrisis te laten komen na deze zeer moeilijke periode. Maar ook op lange termijn moeten we er alles aan doen om hun toekomst te verzekeren en dat is ook wat hier vandaag gebeurt. Talloze actoren slaan de handen in elkaar met als gezamenlijk doel duurzame kansen te bieden voor economische activiteiten met respect én ambitie voor de natuur en de mensen.”

Tomorrowland weet dankzij dit akkoord dat de camping van het festival kan behouden worden op zijn historische plaats. Debby Wilmsen: “Wij zijn bijzonder opgetogen dat onze campingsite gegarandeerd kan worden voor de komende decennia. Het akkoord sluit mooi aan bij ons duurzaamheidsverhaal dat we hoog in het vaandel dragen.”

Anita Ory van Wienerberger ziet de samenwerking als voordelig voor zowel het bedrijf als het festival: “Dankzij dit akkoord kunnen twee economische actoren, Wienerberger en Tomorrowland, hun activiteiten voorzetten met respect voor de natuur en het landelijk karakter van Rumst. We hebben altijd oog gehad voor de nabestemming van het ontginde gebied en we zijn blij dat er een duurzame oplossing gevonden werd.”

Ook vanuit nv Swenden wordt de overeenkomst als belangrijk beschouwd vermits ze nauw betrokken zijn bij de activiteiten van zowel Wienerberger als Tomorrowland.

Lieven De Schamphelaere van Natuurpunt vzw beklemtoont dat de ontwikkeling van natuur door dit akkoord kan worden verdergezet: “De verschillende partners in dit verhaal tonen begrip en denken mee na over het behoud van en de ambities voor deze belangrijke groenzone in de Rupelstreek.”

“De gemeenten Boom en Rumst zetten verder hun schouders onder dit project in een goed nabuurschap en zullen elkaar versterken waar we kunnen, zowel op vlak van natuur als van recreatie.” stelt Jeroen Baert, burgemeester van Boom.

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.