Minister Diependaele bezoekt onze CO2-neutrale strippenlijn

Als minister van Wonen streeft Matthias Diependaele naar een klimaatneutrale huisvesting en het verduurzamen van de eigendomswoningen. Dat streven naar duurzaamheid deelt de Vlaamse minister alvast met Wienerberger. Dat kon hij vandaag zelf vaststellen tijdens zijn bezoek aan de productievestiging in Kortemark, waar Wienerberger de eerste CO2-neutrale productielijn voor gevelsteenstrippen operationeel heeft.

Bij het begin van zijn ambtstermijn maakte minister Diependaele er een strategische doelstelling van onze Vlaamse woningen te verduurzamen. Hij zet zo onder meer in op het stimuleren van het renoveren van Vlaamse huurwoningen, een klimaatneutrale sociale huisvesting en het verduurzamen van eigendomswoningen.

 

Klimaatneutrale bakstrippenlijn

In het behalen van deze doelstellingen blijken onze duurzame producten een toegevoegde waarde te bieden. Met de dunne gevelsteenstrippen is het bijvoorbeeld mogelijk om bestaande woningen bijkomend te isoleren zonder plaatsverlies binnen of buiten. Dat blijkt vaak een struikelblok in het realiseren van de plannen. Een bijkomende troef van onze innovatieve steenstrippen is het feit dat ze duurzaam worden geproduceerd, de strippen worden immers niet meer gezaagd uit volwaardige gevelstenen, maar online op de juiste dikte van 2 cm vervaardigd, dus zonder restafval. Een andere duurzaamheidskaart van het nieuwe productieproces in Kortemark is dat het volledig CO2-neutraal gebeurt dankzij een geheel elektrisch productieproces. Zowel de drogerij als de oven werken volledig elektrisch. Ze worden gevoed door een eigen PV-installatie (goed voor 25% van de nodige energie), aangevuld met 100% groene energie. De oven werkt met stralingswarmte, waarbij de restwarmte gerecupereerd en benut wordt in de drogerij. De eventuele bijkomende energie die daar nog nodig is, is ook volledig elektrisch. Zo is er helemaal geen fossiele brandstof meer nodig om de steenstrippen te produceren.

 

Bijdrage tot ambitieuze Vlaamse doelstellingen

Minister Matthias Diependaele mocht die duurzame voordelen van de gevelsteenstrippen vandaag met eigen ogen ontdekken tijdens een bezoek aan de innovatieve productielijn in Kortemark. “Als minister van Wonen kan ik alleen maar toejuichen dat de Vlaamse bouwsector ten volle inzet op innovatie en duurzaamheid. Als we de ambitieuze Vlaamse doelstellingen willen halen zullen we dit samen met de industrie moeten doen. Dit innovatief productieproces is alvast een grote stap in de goede richting. Het zijn toonaangevende Vlaamse bedrijven, zoals Wienerberger, die duurzame woningbouw mogelijk maken. De huidige energiecrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe noodzakelijk deze projecten zijn.”

 

Gedeelde visie

Onze nieuwe, CO2-neutrale productielijn is de eerste in zijn soort in de baksteenindustrie. Ze illustreert treffend onze ambitie om ons volledige productieproces en bedrijfsvoering tegen 2050 volledig CO2-neutraal te maken. Nog een duurzaamheidsaspect waar de Vlaamse overheid en Wienerberger op één lijn zitten.

 

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.