Wienerberger blaast 200 kaarsjes uit

Al 200 jaar bouwen we aan de toekomst. Reden genoeg om eens terug te blikken naar hoe het ooit begon, en alvast een blik te werpen op de toekomst.

Bakstenen worden al zowat 6.000 jaar gemaakt... Toch werden de meeste huizen, tot in de late middeleeuwen, in hout gebouwd. In het midden van de18de eeuw liet de beroemde keizerin Maria Theresa een baksteenoven bouwen op de Wienerberg. Het startschot van de industriële baksteenproductie in Oostenrijk werd gegeven. 

historical pictures of brick manufactory at the beginning of 19th century
© Wienerberger AG

1819 - 1869

Beginjaren van de Wienerbergergroep

In 1819 zag Alois Miesbach in dat de productie van bouwmaterialen groeipotentieel had, en hij besloot de keizerlijke oven op de Wienerberg te huren. Wienerberger was geboren. Alois richtte zich zowel op innovatie als op expansie

In 1845 beschikte Wienerberger al over 37 ovens, en was met 50 miljoen bakstenen per jaar de grootste baksteenfabrikant in Europa. Tegen 1855 produceerde Wienerberger al 126 miljoen bakstenen per jaar. In 1869 werd Wienerberger naar de Weense beurs gebracht. 

Together reconstructing pageheader
© Wienerberger B.V.

1910 - 1945

Wienerberger voor, tijdens en na de twee wereldoorlogen

Vanaf 1910 werd er zwaar geïnvesteerd: fabrieken werden uitgebreid en moderne machines werden aangekocht. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 betekende helaas het begin van een hele slechte periode voor de bouwindustrie. Het management van Wienerberger bleef echter hopen op herstel na de oorlog, en bleef de koers van uitbreiding varen. 

In 1929 werd Wienerberger opnieuw getroffen, dit keer door de wereldwijde economische crisis. Pas in het midden van de jaren 1930 werden de gesloten fabrieken opnieuw opgestart. 

De start van de Tweede Wereldoorlog in 1940 betekende opnieuw het einde van de economische opleving. Tegen het einde van de oorlog waren de meeste fabrieken volledig vernield door de bommen. 

Slideshow together strong 1
© Wienerberger B.V.

1945 - 1981

Heropbouw, heropleving en nationale expansie

Na de oorlog werden de fabrieken geleidelijk heropgebouwd. Tegelijk werd er veel geïnvesteerd om de fabrieken te moderniseren, om te kunnen tegemoetkomen aan de grote vraag naar bouwmaterialen. In 1955 werden er meer dan 199 miljoen bakstenen per jaar geproduceerd. 

In de jaren 1960 kende de woningbouw in Wenen een grote opleving. De grote vraag naar bouwmaterialen, samen met het tekort aan werknemers, stimuleerden Wienerberger om de fabrieken verder te moderniseren en meer innovatieve machines te gebruiken. Ondanks de groeiende economie bleef Wienerberger's eerste uitbreidingsfase gelimiteerd tot Oostenrijk

De oliecrisis in de jaren 1970 betekende opnieuw een zware klap voor de bouwindustrie. Fabrieken werden gesloten, en de bedrijfsstructuur werd vereenvoudigd. 

Together strong pageheader
© Wienerberger B.V.

1982 - 2002

Verdere, internationale expansie

Aan het begin van de jaren 1980 kon Wienerberger zich opnieuw herstellen en winst maken, ondanks de zwakke bouwindustrie. In 1986 zette Wienerberger de eerste stappen buiten Oostenrijk, met de aankoop van het Duitse Oltmann Group. Wienerberger voegde zo de productie van buizen toe. 

Tegen 1989 had Wienerberger al 40 fabrieken in Europa. De grootste uitbreiding in de geschiedenis van Wienerberger gebeurde in 1996: Wienerberger nam de Belgische Terca Groep over; de grootste fabrikant van gevelstenen in België en Nederland. Een andere grote uitbreiding gebeurde in 1999: het Amerikaanse General Shale werd aangekocht. De aankoop van de meer dan 20 fabrieken in de VS zette Wienerberger volledig op de kaart als een globale speler. 

In een tijdspanne van 20 jaar is het bedrijf geëvolueerd van een leverancier die enkel aanwezig was in Oostenrijk, tot 's werelds nummer één bakstenenproducent.

Slideshow working together 3
© Wienerberger AG

2003 - 2019

Nieuwe strategieën

In 2003 betrad Wienerberger de daksector, met de aankoop van Koramic. De dakpannenlijn werd in de daaropvolgende jaren geleidelijk uitgebreid. 

Bij de uitbraak van de globale economische en financiële crisis in 2008 werd er een groot restructureringsprogramma opgezet. In 2009 nam Heimo Scheuch het roer over als CEO. Wienerberger koos voor een nieuwe koers, met autonome groei met nabijheid voor de klant, efficiënte processen en innovatieve producten als belangrijke pijlers. 

Wienerberger wil aanwezig zijn in snelgroeiende markten, en het productportfolio verbreden. In 2012 nam Wienerberger Pipelife over. In 2018 kwamen de Nederlandse bakstenenfabrikant Daas Baksteen, de Noorse buizenspecialist Isoterm en de Roemeense kleiklinkerfabrikant Nadab erbij. 

Slideshow building the future 3
© Wienerberger B.V.

Vanaf 2019

Innovatie, sterk portfolio en goede service

Wienerberger's visie voor de toekomst is om de meest gewaardeerde producent van bouwmaterialen en infrastructuuroplossingen te worden, én de favoriete werkgever in deze markten, en dit steeds met duurzaamheid in het achterhoofd. 

Wienerberger is marktleider in slimme bouwoplossingen, en een pionier in digitalisatie van de bouwindustrie. Nieuwe technologieën moeten het voor de klant makkelijker maken om de juiste beslissingen te nemen. 

De focus voor de toekomst ligt op organische groei, operationele topprestaties en een sterk portfolio. De langetermijngroei van de Wienerberger Groep vergroot de waarde van het bedrijf, in overeenstemming met economische, sociale én ecologische principes. 

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.