Renovatieverplichting en premies in 2024

In Vlaanderen geldt sinds 1 januari 2023 de renovatieplicht voor eensgezinswoningen en appartementen. Iedereen die een huis of appartement met een EPC-label E of F koopt, moet binnen de 5 jaar het energielabel opkrikken tot minstens label D. Label D is een eerste stap binnen de renovatieverplichting. In 2028, 2035 en 2040 wordt de renovatieverplichting strenger. De Vlaamse overheid wil immers dat tegen 2050 alle Vlaamse woningen EPC-label A halen en klimaatneutraal zijn. Dat maakt energetisch renoveren belangrijker dan ooit. Om deze renovaties mogelijk te maken bestaan er heel wat maatregelen om financieel te steunen bij de renovatie van uw woning. 

Renovatieverplichting

Sinds 1 januari 2023 is er een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen (eengezinswoningen en appartementen). Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met EPC-label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na overdracht (zoals aankoop, erfpacht...). Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.

De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Voorbeeld: als de akte verlijdt op 1 februari 2024 dan moet voor 1 februari 2029 aan de verplichting voldaan zijn. Indien het label niet tijdig behaald wordt, kan een administratieve geldboete opgelegd worden tot 5.000 euro voor particulieren en tot 200.000 euro voor bedrijven. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label moet behaald worden.

Meer informatie op de website van de Vlaamse Overheid.

 

Overzicht van alle renovatiepremies en andere financiële stimuli voor wie renoveert in 2024

Renoveren, dat is goed voor je portemonnee, want je bespaart meteen op je energiefactuur. En voor elke energiebesparende ingreep krijg je een financieel ruggensteuntje van de Vlaamse overheid, waardoor je de investering nog sneller hebt terugverdiend. Je wint dus twee keer. 

 

Mijn Verbouwpremie

Om in deze renovaties financieel tegemoet te komen, voorziet de Vlaamse Overheid de eengemaakte premie 'Mijn Verbouwpremie' (voordien Renovatiepremie + energiepremies). Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).

Enkele voorbeelden:

 

Mijn VerbouwLening

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kunt u ook de renteloze Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro aanvragen. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie.

 

Overige financiële stimuli

 

Epc-labelpremie

  • Bovenop de premies uit MijnVerbouwpremie, geldt de labelpremie voor alle eigenaars, dus zowel voor mensen die al een woning met een slechte energieprestatie hebben als voor mensen die een huis kopen, krijgen of erven.
  • Wanneer ze binnen een periode van 5 jaar via het EPC (energieprestatiecertificaat) kunnen aantonen dat ze hun woning of appartement veel energiezuiniger hebben gemaakt, komen ze in aanmerking voor een premie van € 2.500 tot 5.000, afhankelijk van het nieuwe energielabel dat na vijf jaar kan worden voorgelegd. Voor de renovatie van een woning met een label E of F tot een label A, B en C bedraagt de EPC-labelpremie respectievelijk € 5.000, 3.750 en 2.500. Wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B kan respectievelijk € 3.750 en 2.500 krijgen. Deze bedragen kunnen in schijven worden betaald. Eigenaars die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een premie voor label C, kunnen binnen dezelfde periode van 5 jaar een bijkomende premie krijgen voor het behalen van label B, en eventueel daarna nogmaals voor het behalen van label A. De bijkomende premie is in dit geval gelijk aan het verschil tussen de premie voor het nieuw behaalde label en de al verkregen labelpremie. 
  • Het EPC moet voor en na de werken zijn opgemaakt door een energiedeskundige type A. Voor het EPC van voor de werken, komen enkel epc’s van na 01/01/19 in aanmerking. Epc’s van na de werken kunnen enkel dateren van na na 01/01/2021.

Meer info hierover op: https://www.vlaanderen.be/epc-labelpremie-bij-energierenovatie-via-fluvius

 

Vrijstelling van onroerende voorheffing bij een IER

  • Voor een IER (ingrijpende energetische renovatie) moet minstens 75% van de buitenschil van een woning (gevel, dak en vloer) worden (na)geïsoleerd, én moet de opwekker voor verwarming of koeling worden vervangen.
  • Wie een bouwaanvraag indient voor een IER en aan het einde van de werken een E-peil van maximaal E60 kan voorleggen, krijgt gedurende 5 jaar 100% korting op de onroerende voorheffing. Je hoeft dus 5 jaar lang geen onroerende voorheffing te betalen.  
  • Om te bewijzen dat het effectief om een ingrijpende energetische renovatie gaat, moet je vooraleer de werken van start gaan, een bouwaanvraag indienen. Doe je dat niet, kan kom je niet in aanmerking voor de vermindering.

Meer info: https://www.vlaanderen.be/vermindering-van-de-onroerende-voorheffing-voor-ingrijpende-energetische-renovatie

 

Korting registratierechten

Als u er zich, bij de aankoop van uw enige eigen woning, toe verbindt om deze ingrijpend energetisch te renoveren, geniet u van een verlaagd tarief.

Zie https://www.vlaanderen.be/aanvullend-verlaagd-tarief-voor-de-aankoop-van-de-enige-eigen-woning-met-verbintenis-tot-ingrijpende-energetische-renovatie

 

Minder schenkbelasting

  • Wie een huis geschonken krijgt en dat binnen de 5 jaar energiezuinig renoveert voor een totaalbedrag van minstens € 10.000 (exclusief btw), komt in aanmerking voor een verlaging van de schenkbelasting.
  • Concreet zal bij de registratie van de schenking het gewone tarief worden aangerekend, en krijg je het verschil tussen het gewone en het verlaagde tarief terugbetaald na uitvoering van de werken. 

Meer info: https://www.vlaanderen.be/verlaagd-tarief-voor-schenkingen-van-gebouwen-onderworpen-aan-een-energetische-renovatie

 

Premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij

Natuurlijke personen die een thuisbatterij plaatsen en deze laten keuren/in gebruik nemen vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2023, komen in aanmerking voor volgende premie:

  • 0 tot 4 kWh: 150 euro per kWh
  • 4 tot 6 kWh: 125 euro per kWh

De maximale premie wordt bereikt bij 6 kWh en bedraagt 850 euro.

Voor ingebruikname/keuring vanaf 1 april 2023 stopt de premie volledig.

Voor alle details, zie https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/thuisbatterij/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij-voor-zelf-opgewekte-energie

 

 

Ook van plan om te renoveren in 2024? Download dan nu onze renovatiegids.

Recente artikels

Meer artikels

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.