Reference photo new construction single family homes in Oostkamp
Reference photo new construction single family in Lokeren
Reference photo renovation single family in Knokke-Heist

6 tips voor onderhoud van een dak met keramische dakpannen

Het onderhoud van een dak is een essentieel aspect om de structuur van uw huis te behouden. Een goed onderhouden dak kan de levensduur van uw woning verlengen en problemen zoals lekkages en schade voorkomen. We delen graag enkele handige tips en aanbevelingen voor het onderhoud van een hellend dak met kleidakpannen.

1. Inspecteer regelmatig

Een regelmatige inspectie van uw dak is de eerste stap in het onderhoudsproces. Controleer het dak op eventuele beschadigingen, zoals gebroken of gebarsten dakpannen, losse vorsten, ontbrekende of verschoven pannen, of schade aan de dakgoten. Deze kunnen leiden tot lekkages, dus het is cruciaal om problemen vroegtijdig te identificeren en te verhelpen. Het is belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen.

2. Reinig de dakpannen

Het reinigen van de dakpannen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Verwijder vuil, bladeren en ander afval regelmatig van het dak. Dit draagt niet alleen bij aan de visuele uitstraling van uw dak, maar voorkomt ook verstoppingen in de dakgoten. Gebruik een zachte borstel of een speciale dakreiniger met een lagedrukwaterstraal om vuil en mos van de dakpannen te verwijderen. Vermijd het gebruik van hogedrukreinigers en agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de dakpannen kunnen beschadigen. Voor een grondige reiniging van uw dak raden wij een professional aan. 

3. Controleer en reinig de dakgoten

Dakgoten spelen een cruciale rol bij het afvoeren van regenwater. Controleer regelmatig of de dakgoten verstopt zijn door bladeren, mos, takken of ander vuil. Verwijder verstoppingen om te voorkomen dat het water niet kan wegstromen en zo het dak beschadigt. Zorg er ook voor dat de dakgoten goed bevestigd zijn en geen scheuren of lekkages vertonen.

4. Vervang beschadigde dakpannen

Als u tijdens de inspectie gebroken of gebarsten dakpannen ontdekt, is het belangrijk om deze direct te repareren. Vervang de beschadigde dakpannen of laat dit doen door een professional. Beschadigde dakpannen kunnen leiden tot lekkages en verdere schade aan het dak en de structuur van uw huis. Het is raadzaam om enkele reserve dakpannen en gevelpannen te bewaren van dezelfde batch als uw oorspronkelijke dak, om kleur- en textuurverschillen te minimaliseren. Bij de vervanging is het cruciaal dat dit zorgvuldig gebeurt om de omliggende dakpannen niet te beschadigen.

5. Controleer de vorsten

Vorsten zijn de afwerking van de nok van het dak en zorgen voor een waterdichte afdichting. Controleer regelmatig of deze goed vast zitten en geen scheuren of losse stukken hebben. Losse of beschadigde vorsten moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd om waterinfiltratie te voorkomen.

6. Vermijd het betreden van het dak

Vermijd het betreden van het dak tenzij het absoluut noodzakelijk is. Het lopen op het dak kan de dakpannen beschadigen en tot lekkages leiden. Als u werkzaamheden op het dak moet uitvoeren, zoals het reinigen van de dakgoten, gebruik dan een ladder en zorg voor voldoende stabiliteit en veiligheidsmaatregelen.

Door regelmatig onderhoud en inspectie kunt u de levensduur van uw dak verlengen en problemen voorkomen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden op het dak en indien nodig een professional in te schakelen. Met deze tips en aanbevelingen kunt u ervoor zorgen dat uw dak met keramische dakpannen in optimale conditie blijft.

Mocht uw dak desondanks aan vernieuwing toe zijn, ontdek dan onze uitgebreide dakpannencollecties en vind de perfecte dakpan die bij uw woning past. 

 

 

Renovated showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen voor een stijlvolle dakdekking. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige dak.
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.