Onderhoud gevel

Vergt een baksteengevel veel onderhoud?

Op bakstenen in een gevel kunt u na een tijd veroudering (patinering) en vervuiling opmerken. Bij blekere gevelstenen valt het iets meer op. Dat is onvermijdelijk door regen, zon en luchtvervuiling die inwerken op het metselwerk. We geven u ook een paar tips om baksteengevels te reinigen.

Laat ons deze situatie even vergelijken met een raam

Het glas reinigt u regelmatig, want u kunt erdoor kijken. Als u dit een tijd niet doet, dan merkt u hoeveel vuil uw gevel moet incasseren. Glas is een glad oppervlak, daar dringt niets in door, waardoor vuil makkelijk door regen afgespoeld wordt. Bij een baksteen is dit niet het geval. Metselwerk neemt wel water op, waardoor het dan ook het vuil mee naar binnen trekt. Het water verdampt, maar het vuil blijft achter in de poriën.

Dit fenomeen is opvallender bij vensterbanken die geen 'opstandjes' hebben. Het stof dat achterblijft op de vensterbank wordt bij regenval grotendeels links en rechts afgevoerd. Daarom ziet u vaak aan die kanten opvallende aflopers. Dit valt al te verhelpen door opstandjes te voorzien op de uiteinden van de vensterbank.
 

Reinigingsmethode voor gevels met bakstenen

Wij raden aan om bij vervuiling, of jaarlijk spreventief, de gevel te reinigen door middel van hoge druk.

Let best wel op deze voorwaarden:

  • Maximum druk: 70 bar
  • Werken met een V-straal
  • Afspuiten onder een hoek van 45°
  • Niet loodrecht op de gevel spuiten, anders duwt u het vuil dieper in de steen.   

Het is belangrijk om eerst een test uit te voeren op enkele stenen, om na te gaan of het zand niet van de stenen wordt afgespoten, en of de stenen niet beschadigd worden door de reiniging.

Indien de test niet het gewenste resultaat geeft, is het beter om een firma te contacteren die onder andere gespecialiseerd is in reinigingsproducten voor gevels of andere reinigingstechnieken zoals hydrosablage.

 

Voorkomen van gevelvervuiling

Hydrofoberen

Oplossing 1

Om te voorkomen dat de gevel toch vervuild raakt, kan men overwegen om een hydrofuge te plaatsen. Hydrofobeermiddelen hebben waterafstotende eigenschappen. Vochtindringing, en dus ook indringing van vuil, in de gevel wordt zo tegengegaan.

Heel belangrijk is dat u het hele gebouw behandelt. Wanneer u slecht 1 gevel zou behandelen, dan zal al snel een ongelijkmatige veroudering van de gevels merkbaar zijn.

Een hydrofuge dient om de 5 à 10 jaar te worden herplaatst (informeer hiervoor bij de fabrikant van het hydrofobeermiddel zelf).

Om tot goede resultaten te komen, is kennis van de te behandelen ondergrond en van de toepasbare middelen een eerste vereiste. Niet elk middel is geschikt voor elke ondergrond. Impregneren met een hydrofobeermiddel is een behandeling die het beste door gekwalificeerde bedrijven kan worden uitgevoerd.

Anti-Graffiti

Om opzettelijke vervuiling door graffiti te kunnen bestrijden, kan een impregneer- en filmvormend middel aangebracht worden. Contacteer een bouwprof vooraleer het middel aan te brengen. Boven het gedeelte dat behandeld wordt, moeten namelijk zeker een waterkering en open stootvoegen aanwezig zijn of worden aangebracht.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.