Bib Noorderwijk

Het oude gemeentehuis in het Antwerpse Noorderwijk kreeg een nieuw jasje in kleipannen. Een esthetische totaaloplossing die heel wat geld bespaart.

Nieuwe bestemming gemeentehuis

UItdaging? Het statige oude pand omtoveren in een eigentijds dorpshuis met bibliotheek, muziekschool, OCMW, ... En naast het esthetische stond ook het functionele aspect voorop: isolatie, duurzaamheid en (minimaal) onderhoud.

Esthetische totaaloplossing

De architecten bedachten een totaaloplossing: dak én gevel in een enveloppe van kleipannen. De kleipannen garanderen immers een uitstekende regendichtheid, lange levensduur en onderhoudsgemak. En de wijnrode geglazuurde tegelpannen versterken het monolithische karakter van het gebouw.

Perfecte uitvoering en isolatie

De nieuwe bib werd meteen een eyecatcher in het dorp dankzij de uniformiteit. De aannemer koos hier voor een totaalconcept in kleipannen. Die garanderen een perfecte uitvoering en isolatie.

DE INGREPEN

De beslissing om het bestaande pand de rol toe te bedelen als dorpshuis, was voor ontwerpatelier Bert Gebruers - Peter Jannes de logica zelve. De structuur van het gebouw leende zich immers perfect voor de indeling in aparte lokalen voor de muziekschool, vergaderkamers, ontvangstruimte van het OCMW, …

Om het statige oude pand klaar te stomen voor de nieuwe functies waren heel wat werken nodig. Het gebouw werd thermisch geïsoleerd, alle buitenschrijnwerk werd vernieuwd en de houten roostering maakte plaats voor betonwelfsels. De dragende wanden bleven intact.

De wijnrode geglazuurde tegelpannen waarmee het dorpshuis volledig is bekleed, versterken het monolithische karakter van het gebouw. Bovendien accentueren ze het contrast met het transparante balkvormige nieuwbouwgedeelte dat haaks op het dorpshuis en evenwijdig met de straat staat. In het scharnierge-deelte dat het bestaande en het nieuwe volume verbindt, werden de gemeenschappelijke inkom en het sanitair ondergebracht.

Voor de uitrusting putten de architecten uit het repertorium van duurzame technieken: warmtepomp en condensatieketel voor de verwarming, een zonneboiler voor het warm water, een ventila-tiesysteem met warmterecuperatie voor de bibliotheek en het dorpshuis, zonnewerende lamellen voor de warmtebeheersing, een maximum aan natuurlijk licht in combinatie met energiezuinige verlichting gestuurd door lichtsensoren, regenwaterrecuperatie.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Producten

 

Ontwerpbureau Bert Gebruers, Peter Jannes bvba, Olen

Noorderwijk

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.