"Individualiteit versus collectiviteit"

Een zoektocht naar dichtheid, schakeling en stapeling

Dit cohousingproject omvat 27 units en ligt in een moeilijk te ontsluiten gebied waardoor een nauwe samenwerking met verschillende instanties nodig was, waaronder erfgoed. Er werd een common-house voorzien in de gerenoveerde villa op de site. Geen 2 woningen zijn gelijk, elke bewoner heeft via inspraak in het ontwerpproces zijn eigen unit kunnen personaliseren. Het hele project vormde een zoektocht naar dichtheid, schakeling en stapeling.

Er werden 3 volumes van geschakelde en gestapelde woningen gerealiseerd rond een villa met gemeenschappelijke tuin. Het vierde volume betrof een klassieke ontwikkeling, onafhankelijk van de rest maar wel integraal deel uitmakend van het geheel. Het hele opzet is een evenwichtsoefening in individualiteit versus collectiviteit, waarbij de beeldkwaliteit van het geheel bewaard bleef.

De kracht van een sobere strengperssteen

Het basismateriaal is gevelmetselwerk in Terca Elignia Betula, een strengperssteen waarbij de achterzijde als zichtzijde gebruikt wordt. Deze achterzijde vertoont de sporen van het productieproces en geeft in die zin het meest natuurlijke beeld. Het volledige project werd opgetrokken met deze ene gevelsteen die op verschillende manieren verwerkt werd, waardoor elke unit binnen het project een eigen gezicht krijgt. Op de daken werden Koramic Madura Natuurrood pannen aangebracht.

 

Beluister ook de podcast 'Stoer Huus: Is cohousing woonvorm van de toekomst?'

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Product

Podcast

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.