"Regionale toegangspoort met symbolische statigheid"

Cruiseterminal met hoge symboolwaarde

Het ABC gebouw in Zeebrugge is een hybride publiekprivaat gebouw met vier functies. Naast een cruiseterminal biedt het ook onderdak aan kantoren, een bezoekerscentrum en een rooftoprestaurant. De bakstenen toren doet dienst als regionale toegangspoort en maakt met haar statigheid de symbolische verbinding tussen de stad en de zee. Restaurant Njord bovenop de toren vervult zijn rol als vuurtorenlantaarn bovendien met glans.

Door het gebouw asymmetrisch te plaatsen, komt het in het verlengde van de esplanade van de Rederskaai te liggen en vormt het een perfect sluitstuk voor de buurt. Daarnaast richt de toren zich tegelijkertijd naar het water en naar de jachthaven dankzij haar twee subtiel gedraaide verdiepingen; een technische uitdaging die het gebouw een hedendaagse toets bezorgt en de kracht van haar opdrachtgevers illustreert.

Waarom Terca Metropolis Aula Rood?

Om de stedelijkheid en de markering van een nieuwe identiteit voor Zeebrugge kracht bij te zetten, is de ABC toren opgevat als een symbolisch stuk architectuur. Zowel in vorm als in materiaalgebruik verwijst dit gebouw rechtstreeks naar de typologie van het Belfort en de Markt.

Enerzijds zijn er de rode gevelstenen, zowel buiten als binnen, die het bouwwerk naadloos integreren in de rode tinten van Zeebrugge Dorp en het rijke patrimonium van de Stad Brugge. Er werd bewust gekozen voor een geschoffelde strengpersgevelsteen omwille van de ambachtelijke look. Anderzijds verwijst de afwisseling van rood metselwerk met witte betonbanden naar de ringvormige opbouw van vuurtorens, symbool bij uitstek van een stad aan zee.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Producten

 

Salens Architecten, Brugge

Zeebrugge

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.