“Baksteen en klei eigen aan een polderdorp”

Heraanleg kerkplein Nieuwmoer-Kalmthout

Het gemeentebestuur van Kalmthout vroeg aan ontwerpbureau ‘Omgeving’ om de kerk van Nieuwmoer toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Die situeerde zich op een hoogte in het midden van een rotonde, met een minimum aan vrije ruimte. Niet bepaald bevorderlijk voor sociale contacten. De verharding achter de kerk was dan weer voorbehouden aan het openbaar vervoer, ten koste van fietsers en voetgangers. 

Daarom werkten de architecten Luc Wallays en Peter Seynave uiteindelijk een voorstel uit voor de totale heraanleg van de kerkomgeving, met aandacht voor zowel de woonstructuur, de economische context, het openbaar vervoer als de landschappelijke aspecten. 

Klei en intens rode baksteen zijn van oudsher  alom aanwezig in de polderdorpen. Logisch dat ‘Omgeving’ hier koos voor de Arte Rood-Bruin Gereduceerd kleiklinker. Luc Wallays: “Wij hadden oog voor contextualiteit en authenticiteit. Deze kleiklinker van Wienerberger heeft een mooie kleur en een boeiende tekening, die bij het verouderen een mooie patine verkrijgt.”

Vandaag verloopt het verkeer vlotter, rustiger en veiliger. Het kerkplein is levendiger dan ooit en de plaatselijke horeca floreert. 

Informatie over het project

 
Architect
Opdrachtgever
Locatie
Producten
Geplaatste oppervlakte
 

Omgeving CVBA, Berchem

Gemeente Kalmthout

Nieuwmoer-Kalmthout

2.200 m²

Wienerberger: referentie kleiklinkers: Kleiklinkerpark showroom, Londerzeel A12

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs in onze showrooms en laat u inspireren door de vele soorten en kleuren keramische klinkers. Ook in openlucht! Zo ziet u meteen hoe duurzaam onze kleiklinkers zijn.
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.