“Uitpuilend metselwerk als verweerde huid”

Ontwenningscentrum in Sint-Denijs-Westrem

‘Kasteelplus’ is het ontwenningscentrum van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus. Toch bevat het gebouw nauwelijks referenties naar een klassieke klinische inrichting. Geen typische ziekenhuisgang met balie en anonieme kamers, maar echte woon- en gemeenschapsruimtes. Door stijlelementen van de typische Vlaamse eengezinswoning te integreren, creëert het architectenbureau een huiselijke sfeer. De ‘villa’ bestaat uit een aaneenschakeling van kubistische volumes met halfopen patio’s en terrassen. Of hoe architecturale en ruimtelijke keuzes van een ontwenningscentrum een aangename verblijfsplek maken.

Architectuur en omgeving die rust bieden

Aan de straatkant kreeg het centrum ongeveer dezelfde maatvoering als naburige villa’s, om zich naar achteren verder uit te strekken. Het bestaande tennisveld, dat tot voor kort enkel buurtbewoners gebruikten, voegt een extra residentieel element toe. De architecturale en ruimtelijke afzondering van Kasteelplus, met rondom grasvelden, maakt dat de patiënten het ontwenningscentrum in de eerste plaats ervaren als een aangename verblijfsplek.

Waarom Terca Caracterra Hectic?

De gevelbekleding is uitgevoerd in Terca Hectic bakstenen. Het traditionele metselwerk met uitpuilende mortellagen doet denken aan een ruwe, verweerde huid. De tijd zal die huid patineren en een ‘jus’ geven, zo luidt het achterliggende idee.
Bakstenen zijn bij uitstek een geschikt materiaal dat traditioneel in de omgeving voorkomt. Ook het kasteel achter het ontwenningscentrum is in baksteen opgetrokken.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten
 

Archipl Architecten

Sint-Denijs-Westrem

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.