“Een bakstenen sculptuur in Vlaamse Velden”

Woonblok als robuuste monoliet in Moorslede

In de open omgeving van Moorslede plantten Declerck-Daels Architecten een robuuste monoliet neer. Ze maakten er een berekend spel van met in het zuiden een landelijk uitzicht en in het noorden een gesloten gevel. Ze spelen ook met verschillende ruimteniveaus en plafondhoogtes waardoor de zon gemakkelijk binnenvalt en elke ruimte een eigen sfeer krijgt.

Waarom Terca Classo Blauw-Rood Genuanceerd?

Voor de architecten was deze gevelsteen een vrij evidente keuze omdat het een eerlijk, mooi en duurzaam materiaal is en bovendien past bij het landschap. Door het dunbedmortelen komt de baksteen zelfs nog beter tot haar recht. De rode bakstenen zijn ook vanuit de keuken te zien, wat de voeling met het natuurlijke materiaal doortrekt.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten
 

Declerck-Daels Architecten

Moorslede

Woning te Moorslede

Op het platteland van Moorslede werd onlangs een bijzonder gebouw opgetrokken. De volumetrie die zich volledig in de lengte uitstrekt en de dynamische en verfijnde architectuur trekken meteen de aandacht.

Het huis geniet van een bevoorrechte ligging en biedt een uitzicht op de landelijke omgeving aan de zuidkant. De noordgevel op zijn beurt is tamelijk hermetisch omdat hij gericht is naar de naburige huizen. 

Bij het projectontwerp hebben de architecten oog gehad voor de functionaliteit: de verschillende ruimtes werden uitgedacht volgens de behoeften van de bewoners. Er werd zeer inventief te werk gegaan om het dagelijkse leven gemakkelijker te maken, met name door een spel van splitniveaus aan de voorkant van het huis. Form follows function. 

Een andere belangrijke troef die deze woning uniek maakt, is het feit dat men van binnenuit de volumetrie van het huis ervaart. Men komt centraal binnen en de leefruimtes bevinden zich achteraan het perceel terwijl de slaap-kamers, de garage en de technische ruimtes in verbinding staan met de straat.

Nog een element op maat van de eige-naars is het overdekte terras: zo wordt een fysieke scheiding tussen de woon-kamer en de keuken gecreëerd, terwijl er toch een visueel contact tussen beide plaatsen mogelijk blijft.  

De architecten hebben ook belang gehecht aan de perspectieven. Het betreft enerzijds de lengte: vanuit de slaapkamers start een visuele en functionele as over de hele lengte van het gebouw, via de ingang, tot de woonkamer. Deze lijn wordt nog extra benadrukt door een lange kastenwand en het perspectief eindigt via een laag venster met zicht op de beplan-ting. Anderzijds is er ook de breedte: vanaf de ingang creëert een raam een doorzicht naar de tuin. Alle ruimtes openen zich op de omgeving.

Aan natuurlijk licht werd ook een essentiële rol toebedeeld met uitzichten op het landschap en een dakvenster in het centrale punt van het huis om het ochtendlicht in de keuken binnen te laten. 

De bouwkundige vormgeving van deze lange woning biedt volop mogelijkheden voor het gebruik van gevelsteen. De kleur van de bakstenen en de uitvoering met dunne voegen versterken nog het massieve en sculpturale karakter van het huis en zijn aanwezigheid in het landschap.

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 148  - 2014

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk