“Symbiose tussen oud en nieuw”

Imposante bibliotheek wordt icoon in Aalst

De nieuwe Bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten in Aalst werd Utopia gedoopt, naar het boek van Thomas More. Het 8.000 vierkante meter grote bakstenen complex incorporeert een opvallend historisch gebouw uit 1880 en verjongt het stedelijke landschap, terwijl het op een elegante manier uitdrukking geeft aan alle functionaliteiten.

Utopia, de stad en haar bewoners zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden via grote en brede openingen, die zorgvuldig uit het metselwerk zijn gesneden. Het open binnenlandschap ontvouwt zich van vloer tot plafond, met verschillende dikke betonnen vloeren die op de boeken lijken te steunen. De vloervlakken en trappen zigzaggen door de ruimte aan de rand van het overweldigende atrium, terwijl de plafonds zo ingetogen mogelijk werden gehouden.

Waarom Terca Wasserstrich Special Orientrood?

De oude Pupillenschool is ingebed in het ontwerp en vormt nu de hoeksteen van het nieuwe gebouw. Zowel buiten als binnen gaan de historische gevels perfect samen met de royale ruimtes en gaat het metselwerk een dialoog aan met de lichtgrijze betonelementen.

Het grootste deel van de omtrek van het gebouw bestaat uit nieuw metselwerk. Voor de materialen en kleuren van het bouwwerk is goed naar Aalst gekeken, waarna voor een helderrode baksteen werd gekozen. Om de dualiteit van Utopia te accentueren, zijn lange, platte bakstenen met een horizontale uitwerking ingezet om de verticaal gerichte gevels van de oude school aan te vullen.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Producten

 

KAAN Architecten, NL- Rotterdam

Aalst

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.