Egala Koraalrood VB WF | New Construction Restaurant Colonel | Brussels, Belgium | Architect: Dirk de Leeuw Architecten, Brussels, in collaboration with Diego Carrion and Cécile Grosjean | Client: BVO Food sprl | Completion Date: 2015-01-01

Claustraverband: dat mag gezien worden

Claustra, ook gekend als Braziliaans verband, staat voor metselwerk  waarin gevelstenen alleen met de uiteinden op de onderliggende steen rusten. Hierdoor ontstaan er openingen die de gevel een transparant karakter geven. Het resultaat is een samengaan van op het eerste gezicht niet-compatibele aspecten: privacy en doorzicht, massa en leegte,  lichtinval en zonwering, afsluiting en ventilatie, grens en relatie.

Ingenieus kantwerk

De benaming Braziliaans verband kwam er niet zomaar. Het metselwerk biedt de voordelen van massa en schaduw, maar laat de wind vrij spel, wat in warme streken ’s nachts voor natuurlijke koeling zorgt en letterlijk de deur openzet voor een maximale ventilatie. Afhankelijk van de precieze opbouw krijgt de gevel het textiele karakter van ingenieus kantwerk.
 

Goed detailleren

De gepaste afvoer van het regenwater dat via de openingen gemakkelijker in de spouw belandt, vergt een juiste detaillering. Ter hoogte van de claustra moet de spouw correct worden afgedicht om het regenwater te draineren en om vervuiling in de spouw tegen te gaan.

Tot slot moet het achterliggende schrijnwerk, net zoals bij andere raampartijen, juist worden verankerd. De aangewezen oplossing hangt af van de grootte van het raam en van het gebruikte materiaal.
 

Stabiliteit verzekeren

Meestal zit er achter de claustrawand geen draagmuur die de windkrachten op de gevel via de spouwhaken opvangt. De openingen en het beperkte contactoppervlak tussen de stenen hebben echter gevolgen voor de sterkte van het metselwerk. Met het oog op de stabiliteit moet het als claustra uitgevoerde vlak daarom correct worden berekend. De weerstand van het metselwerk in claustra hangt onder andere af van de opleg, de lengte/hoogteverhouding van de stenen en de inklemmingsgraad van het gevelvlak. Grotere overspanningen van het claustravlak zijn bijvoorbeeld mogelijk door de contactoppervlaktes in de lintvoegen te vergroten of door de openingen om de drie in plaats van om de twee lagen te maken of te spelen met het verband zodat het aanbrengen van verticale of lintvoeg- wapening mogelijk wordt. Gelijmde voegen verdienen altijd de voorkeur boven traditionele mortel.

 

Hulp nodig bij het berekenen van uw speciale verbanden? Neem contact op met ons, wij helpen u graag verder.

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.