Op maat van het verleden

Duurzaam omspringen met ons gebouwenpatrimonium betekent soms restaureren. Preventie en behoud van ons gebouwenpatrimonium is de hoogste vorm van circulair bouwen. Hierdoor wordt afval uit sloop en gebruik van nieuwe grondstoffen tot het absolute minimum herleid. Waardevolle gebouwen opnieuw in hun vroegere glorie herstellen om ze klaar te maken voor de toekomst, vraagt wel eens maatwerk.

 

Respectvol restaureren

Iedere stad of ieder dorp heeft z’n waardevolle dorpsgezichten of beschermde gebouwen. Monumenten die ons herinneren aan vervlogen glorietijden en die mijlpalen in de lokale geschiedenis markeren. Maar zelfs het best ontworpen en geconstrueerde gebouw zal ooit de sporen van de tand des tijds vertonen en vraagt dan om een restauratie met respect voor de grandeur van weleer.  In ons land hebben we een rijke restauratie-ervaring. Jaarlijks verdwijnen de stellingen rond met zorg herstelde monumenten en bouwwerken. Kijk maar naar het Wintercircus in Gent, verschillende mijnsites in Limburg, de militaire hospitalen in Antwerpen en Oostende of Gare Maritime in Brussel.

 

 

Merksplas-Kolonie | Gevel: Terca Maaseik gevelstenen - Dak: Koramic Oude Pottelbergse Pan 451 Blauw gesmoord - Erfgoed & Visie, Antwerpen
Merksplas-Kolonie | Gevel: Terca Maaseik gevelstenen - Dak: Koramic Oude Pottelbergse Pan 451 Blauw gesmoord - Erfgoed & Visie, Antwerpen
Gare Maritime, Brussel | Terca vormsteen - ALTSTADT office for architecture
Gare Maritime, Brussel | Terca vormsteen - ALTSTADT office for architecture
Abdij van Tongerlo | Brick-mix van Terca Artiza Roodpaars Bont, Artiza Paarsblauw en Artiza Maaseiker Bont ATRAN architecten, Tongerlo
Abdij van Tongerlo | Brick-mix van Terca Artiza Roodpaars Bont, Artiza Paarsblauw en Artiza Maaseiker Bont ATRAN architecten, Tongerlo

Maatwerk uit Maaseik

Verwijderen wat werd toegevoegd, herstellen wat schade heeft opgelopen, vervangen wat niet meer aan de actuele eisen en normen voldoet … de ontwerper heeft een breed scala aan mogelijkheden om waardevol patrimonium in ere te herstellen. Soms is ook maatwerk nodig: houten ramen of dakspanten opnieuw laten maken, geveldelen vervangen ... Dat vraagt een intensieve zoektochtom dezelfde materialen te vinden of die minstens visueel lijken op de te vervangen gebouwdelen. Voor gevelstenen behoort maatwerk in het kader van het project tot de mogelijkheden. Wienerberger beschikt op zijn site in Maaseik nog over een ambachtelijke ringoven. Dankzij het métier van de stielmannen kunnen gevelstenen vervaardigd worden die beantwoorden aan de vorm, het formaat en de kleur van nagenoeg ieder restauratieproject. Door de productie- en grondstoffenkennis slaagt Wienerberger erin origineel en gerestaureerd naadloos in elkaar te laten overvloeien. 

 

Thuis in restauratieprojecten

Het verwondert dus niet dat de ambachtelijke producten uit Maaseik een toonaangevende rol spelen in enkele spraakmakende restauratieprojecten. Wie de gevels van Gare Maritime in Brussel goed bestudeert, zal geen verschil zien tussen de originele gevelsteen en de toevoegingen van nieuwe gevelstenen.

Voor One Broel in Kortrijk koos ontwerper Lens°ass architecten voor een mix van Terca gevelstenen om renovatie en nieuwbouw met elkaar te verzoenen. Voor één van de nieuwbouwprojecten liet hij een Maasbrand steen op maat ontwikkelen. De bijzondere plaatsing van de steen op de strekzijde met de zool van de steen naar voren geeft het gebouw een in het oog springende uitstraling in het totaalproject.

Een project hoeft echter niet groots in omvang te zijn om gevelstenen op maat te laten maken. Ook voor een abdij, molen of hoeve zoeken onze specialisten graag mee naar een passende oplossing. De restauratie van de abdij van Tongerlo illustreert dit treffend. In de omwalling werden drie varianten van Maaseik-gevelstenen verwerkt om te refereren aan het originele beeld. Ook voor de totale restauratie van Merksplas-Kolonie hielpen de oplossingen uit Maaseik de ontwerper om de erfgoedsite in ere te herstellen.

One Broel, Kortrijk | Lens°ass architecten, Hasselt
One Broel, Kortrijk | Lens°ass architecten, Hasselt
One Broel, Kortrijk | Lens°ass architecten, Hasselt
One Broel, Kortrijk | Lens°ass architecten, Hasselt
Wienerberger: referentie kleiklinkers: Kleiklinkerpark showroom, Londerzeel A12

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs in onze showrooms en laat u inspireren door de vele soorten en kleuren keramische klinkers. Ook in openlucht! Zo ziet u meteen hoe duurzaam onze kleiklinkers zijn.
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.