ClickBrick

ClickBrick

ClickBrick: een doorbraak in circulair bouwen

Circulair bouwen is de toekomst. Momenteel worden bakstenen bij afbraak vaak gerecycleerd als granulaat voor wegenbouw of betonfabricage. Hoewel baksteen dus nooit afval wordt, ligt onze ambitie toch hoger dan deze vorm van ‘downcycling’. Wienerberger zet volop in op de mogelijkheid tot hergebruik van gevelstenen. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van kalkmortels voor traditioneel metselwerk. En nu is er ook het ultieme circulaire droogstapelsysteem ClickBrick. Met dit systeem kunnen de gevelstenen gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. ClickBrick Pure brengt met zijn handvormgevelstenen een innovatie in traditie. 

 • De nauwe toleranties en standaard afmetingen van ClickBrick maken een snelle en efficiënte uitvoering van dit droogstapelsysteem mogelijk. Dit droogstapelsysteem vraagt vanaf de ontwerpfase een geïntegreerde aanpak op maat van de gevelsteen. Hierdoor wordt ClickBrick enkel op projectbasis aangeboden.

Het ClickBrick systeem

ClickBrick is een droogstapelsysteem dat bestaat uit vlakgeslepen gevelstenen die aan elkaar worden gezet door middel van RVS-clips en verbonden worden met de achterconstructie via spouwankers.

ClickBrick Pure zijn handvormstenen met standaard afmetingen en een schijnvoeg (8 mm). Met behulp van diverse passtukken kan de architect flexibel ontwerpen.

Lage milieu-impact

 • ClickBrick is 100% circulair
 • Alle systeemcomponenten zijn volledig herbruikbaar
 • Lange levensduur
 • Alle elementen kunnen losgemaakt worden zonder schade toe te brengen aan de rest van het gebouw
 • Slechts 2 soorten materiaal nodig (staal en keramisch) - na levensduur eenvoudige hoogwaardige recyclage
ClickBrick Pure with clip and screw

Slim verankerd

Zoals de term al aangeeft, komt er in het droogstapelsysteem geen mortel of lijm aan te pas, maar is het gebaseerd op een uiterst solide, mechanische verankering door middel van roestvrijstalen clips en dito spouwankers. De plaatsing verloopt soepel en snel en wordt niet beïnvloed door de weersomstandigheden, wat de timing van de uitvoeringsfase vergemakkelijkt. Specifieke metselvaardigheden zijn niet vereist, wat een uitkomst biedt voor het tekort aan geschoolde vaklui op de werf. Projectbegeleiding en advies op maat inzake technische en esthetische detailleringen en hulpmiddelen garanderen een kwaliteitsvolle uitvoering.

Esthetische vrijheid

Het ClickBrick systeem maakt gebruik van op maat gekalibreerde bakstenen met een groef die een uiterst geringe maattolerantie hebben. Daardoor is er geen verloop zichtbaar in de gevels. Het Wienerberger ClickBrick assortiment is verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen.

 

Ontwerpen met ClickBrick Pure

ClickBrick Pure bakstenen zijn gekalibreerde handvormstenen, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Door de horizontale schijnvoeg die aanwezig is creëert men het beeld van traditioneel gevelmetselwerk.

Dankzij ClickBrick Pure kan met een keramische gevelsteen een volledige circulaire gevel gemaakt worden met een traditioneel uitzicht. Omdat er tussen de stenen geen gebruik gemaakt wordt van kunststof voegen die gevoelig zijn aan vervorming, is er ook geen verloop zichtbaar in de gevels. Het resultaat is onderscheidende architectuur met een tijdloze esthetiek en een monumentale waarde.

Texturen

ClickBrick Pure

Brons Rustiek

ClickBrick Pure

Timm-Antiek

ClickBrick Pure

Menton

ClickBrick Pure

Andalucia

ClickBrick Pure

Blauw-Rood Genuanceerd

ClickBrick Pure

Zwart

Pilootproject ClickBrick Pure: Colruyt winkel in Zoersel

Colruyt Group bijt de spits af in het toepassen van ClickBrick Pure in België. Architect Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen Colruyt Group Technics, verwerkte de Menton-variant in een nieuwe supermarkt in Zoersel. “ClickBrick Pure sluit mooi aan bij het klassieke metselwerk dat we in ons straatbeeld kennen. Bovendien kan het in wildverband geplaatst worden, wat het ontwerpen van de gevels vereenvoudigt.” De eerste bevindingen van Colruyt Group zijn alvast positief: “Het droge systeem laat toe weersonafhankelijk te werken  zonder het aanmaken van mortel of het wachten tot de mortel voldoende uitgehard is.”

Bouwonderneming Jehoul kreeg het vertrouwen van Colruyt Group om de nieuwe supermarkt in Zoersel te bouwen. Projectleider Andy Deckers mocht zo als eerste in ons land met ClickBrick Pure aan de slag. Hij zette verschillende ploegen in om de klus in 3 weken te klaren, in augustus tijdens de warmste periode van het jaar nota bene. “Wienerberger heeft ons goed begeleid, van voorbereiding tot en met de werfopstart. Vervolgens hebben we onze tijd genomen om het droogstapelsysteem verzorgd uit te voeren. Achteraf gezien zijn we zeer tevreden over het resultaat en het systeem. Het grootste pluspunt is dat je in de meest ideale omstandigheden kunt werken: weersonafhankelijk en zonder werfafval.”

 • Bouwheer en architect: Colruyt Group
 • Aannemer: Jehoul Bouwonderneming, Bree
 • Gevelsteen: ClickBrick Pure Menton
 • Oppervlakte: 350 m2 gevelstenen 
 • Oplevering: najaar 2022 

Nederlandse referentieprojecten

Bekijk hier een selectie van ClickBrick Pure projecten.

In Nederland werden reeds een aantal projecten uitgevoerd met ClickBrick Pure.  Ontwerpen en bouwen met ClickBrick Pure betekent bouwen aan een duurzame, circulaire toekomst met behoud van het gewenste traditionele gevelbeeld. 

Kijk maar eens naar een aantal referentieprojecten om te zien wat er mogelijk is.

Installatievideo ClickBrick Pure: stap voor stap

Product: ClickBrick Pure HV Blauwrood genuanceerd, Andalucia, Zwart. Contractor: Ekowood Houses, Verhaegh Ekobouw en Bouwbedrijf Regeling. New construction project Ekowood Houses | Wiarda, Leeuwarden

Nog vragen over ClickBrick?

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.