Grondwal Wienerberger Lanaken

Meer biodiversiteit op sites Beerse en Lanaken in het kader van 2B Connect

Wienerberger België is projectpartner van Interregproject 2B Connect.

Plan Wienerberger Lanaken
Plan Wienerberger Lanaken

 

Interreg project 2B Connect hielp 70 bedrijven hun terreinen natuurgericht in te richten. Vier jaar lang hebben 26 partners in de grensstreek Vlaanderen-Nederland zich ingezet voor meer biodiversiteit op minstens 70 bedrijventerreinen in de grensregio. 2B Connect geeft een rechtstreekse invulling aan de Biodiversiteitsstrategie 2020 van de Europese Commissie: inzetten op de ontwikkeling van groene infrastructuur. Dit is een belangrijk middel om zoveel mogelijk natuur te handhaven en te verbeteren. De Europese Commissie benadrukt daarbij het belang van samenwerking met en tussen bedrijven. Het project ontvangt daarvoor meer dan 3 miljoen euro.

Op de productiesites van Wienerberger in Beerse en Lanaken samen resulteerde dit in een oppervlakte van 3,7 hectare extra natuur ingericht in functie van maximale biodiversiteit.

In Lanaken ondervonden de bewoners van de nabijgelegen woonwijk Malberg geluids- en stofhinder. In samenspraak met de bewoners en de betrokken gemeenten Lanaken en Maastricht werd rondom onze productievestiging een grondwal aangelegd van 6 tot 8 m hoog, volledig beplant met streekeigen groen. Het ontwerp is  gericht op een landschappelijke integratie van de wal en vormt het ecologisch verlengstuk van de groencorridor van het Zouwdal (ten noorden van de site). Doelsoorten zijn onder meer dagvlinders, vleermuizen, akkervogels, levendbarende hagedis en de das. Deze groene infrastructuur speelt op die manier een belangrijke rol als (grensoverschrijdende) natuurverbinding tussen de oevers van het Albertkanaal op Belgisch grondgebied en de Zuidwillemsvaart/Maasvallei in Nederland.

Op onze site te Beerse Absheide legden we een landduin aan als buffer tussen de industrie en het nabijgelegen natuurgebied. Na ontgraving van de invasieve exoot Japanse Duizendknoop, werd deze duin bedekt met een zandlaag en geënt met heidemaaisel om zo te kunnen evolueren tot een heidebiotoop. Aan de voet ligt een ecologische gracht die het hemelwater buffert en het overtollig water beschikbaar maakt voor hergebruik.

Van januari 2016 tot december 2019 hielp 2B Connect minstens 70 bedrijven om hun terrein op een natuurlijke manier in te richten. 2B Connect reikt instrumenten aan (bv. een biodiversiteitsscan) die bedrijven helpen biodiversiteit in te passen in de bedrijfsvoering en leidde adviseurs op om bedrijven daarbij te helpen. De resultaten en instrumenten zijn te vinden via www.biodiversiteitenbedrijven.be.

Interreg Vlaanderen-Nederland is een Europees fonds voor regionale ontwikkeling in het grensgebied België-Nederland.

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.