circulaire krimphoes
Circulaire krimphoes

Duurzame innovatie bij Wienerberger: de circulaire krimphoes

Wienerberger ontwikkelde, samen met verschillende partners waaronder Valipac, een circulaire krimphoes. Een nieuwe stap naar meer duurzaamheid in de bouwsector. 

Het idee voor een circulaire krimphoes ontstond tijdens het Clean Site Circular project, geïnitieerd door duurzame recyclagepartner Valipac. Dat heeft zijn eigen inzamelsysteem voor de folies van bouwwerven bij groothandelaars, en zet de recyclage ervan in gang.  Het doel was om een gesloten recyclageketen in bouwfolies te creëren, met als groot aandachtspunt dat het hergebruik niet ten koste mocht gaan van de sterke prestaties van de folie. Om het concept uit te werken, bundelde Valipac de krachten met verschillende experten, waaronder ook Wienerberger. 

De krimphoes bestaat voor de helft uit gerecycleerde plastic én beschikt nog steeds over de nodige kwaliteiten voor de bestemde toepassing en het transport. Zo kan de sector het gebruikte volume van 40.000 ton verpakkingsmateriaal aanzienlijk terugdringen. Binnen het segment van verpakking voor bouwmaterialen boost deze innovatie dan ook de verduurzaming van de sector. 

De krimphoes genoot ook extra validatie van Ufemat, de Europese vereniging van nationale federaties van bouwmaterialenhandelaars en producenten. In oktober 2019 bekroonde die de krimphoes met de allereerste Packaging Award

Meer informatie over de circulaire krimphoes kunt u ontdekken in de video hieronder. 

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.