De nieuwe circulaire verpakkingshoezen zijn 100% circulair

Wienerberger gaat voluit voor circulaire verpakking

In het kader van ons duurzaamheidsstreven hebben we ons verpakkingsconcept bestudeerd en grondig bijgestuurd. Na de verpakking uit 30% gerecycleerd kunststof, gaan we nog een stap verder en maken we onze volledige verpakking circulair.

In 2019 produceerden we allen samen in België 1,9 miljoen ton verpakkingsafval. Plasticafval is goed voor bijna 20% van dit duizelingwekkende totaal. De bouwsector is verantwoordelijk voor een deel van dat verpakkingsplastic. Het is voor veel producenten echter een onvermijdelijk iets, want de plastic hoes speelt een belangrijke rol in de ladingszekerheid met het oog op het veilig en correct transporteren van bouwmaterialen gestapeld op een pallet.

Om die nood aan een kwalitatieve verpakking te verzoenen met zijn duurzaamheidsambities heeft Wienerberger zijn verpakkingsoplossing volledig herdacht. Het resultaat is een 100% circulaire verpakkingshoes. Tot hiertoe gebruikt Wienerberger een bedrukte krimpfolie. Voor het verpakken volgens het krimpprocedé is relatief veel materiaal nodig. Bovendien verliest de bedrukte folie bij recyclage zijn transparantie, waardoor deze niet circulair is binnen dezelfde toepassing.

Volledig transparante rekhoes

“Om die nadelen te pareren, ontwikkelden we een nieuwe folie in de vorm van een rekhoes”, licht CMO Katrien Nottebaert toe. “Ze is volledig transparant en wordt net als de bestaande krimphoezen voor 30% vervaardigd uit Post Consumer Recyclaat, dat is plasticafval afkomstig uit uw en mijn keuken. Een concept ontwikkeld door een multidisciplinair samenwerkingsverband waarin Wienerberger een actieve rol innam, waarvoor we in oktober 2019 al de Ufemat Packaging Award wonnen! Het feit dat de hoes niet bedrukt wordt, maakt dat ze perfect te recycleren en te verwerken is tot een nieuwe transparante folie en dus volledig circulair is.”

Voor de verpakking rond de pallets is door de overstap naar een rekfolie overigens tot 30% minder materiaal nodig. Dit omdat de folie vooraf wordt opengerekt om ze rond de stenen of pannen te doen spannen. Dat in tegenstelling tot een krimphoes waarbij men een ‘te grote’ hoes via verhitting doet krimpen.

Extra informatief jasje

De veiligheidsinformatie en branding op de verpakkingen brengen we aan door middel van een dunne banderol rond de rekhoes. Vergelijk het met het etiket op een Colaflesje. Alleen op deze flinterdunne folie passen we inkt toe. Die folie bedraagt minder dan 5% van het totale verpakkingsgewicht en is ook volledig recycleerbaar. De recyclage en de triage van de folie en banderol gebeurt via het Clean Site System van Valipac. Wienerberger neemt de nieuwe verpakkingsoplossing vanaf nu in gebruik op verschillende productiesites, om dit vervolgens toe te passen op zijn volledig productieapparaat. Binnenkort zal ze dus in het straatbeeld zichtbaar zijn.

Retourpalletten

Ook voor de pallets hebben we een circulaire oplossing in de vorm van retourpalletten. Onze dakpannen worden al geleverd op retourpalletten en momenteel rollen we dit ook uit voor onze snelbouwstenen. De ambitie is dit later ook toe te passen voor gevelstenen.

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.