Wevolt Energiedak

Efficiënte installatie van zonnepanelen

De bouwsector in België staat voor enkele aanzienlijke uitdagingen. Naast ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen kampt de sector met een toenemend tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een zo efficiënt mogelijke installatie van zonnepanelensystemen.

Wevolt X-Roof
Wevolt X-Roof

Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een dak met Building Integrated PhotoVoltaics (BIP), ook wel bekend als gebouw-geïntegreerde zonnepanelen. Hierbij vervangen de zonnepanelen de traditionele dakbedekking. Geen gewone dakpannen meer, maar wel een betrouwbaar en esthetisch alternatief, zoals bijvoorbeeld Wevolt X-Tile of Wevolt X-Roof zonnepanelen. Deze zonnepanelen moeten niet alleen energie opwekken, maar ook zorgen voor een wind- en waterdichte dakbedekking. Dit concept is zeer aantrekkelijk voor zowel eigenaars van een woning als dakdekkers en installateurs. Het vraagt echter om nauwe samenwerking tussen deze laatste twee, waarbij ze elkaars expertise moeten benutten om een efficiënte installatie te waarborgen en van een BIPV-dak een succes te maken.

De meeste mensen vinden geïntegreerde zonnepanelen in het dak mooier dan losse zonnepanelen op het dak. Dit verklaart het groeiende succes van BIPV. Feit is echter dat het installeren van gebouw-geïntegreerde zonnepanelen (BIPV) niet zo eenvoudig is. Helaas wordt de installatie nog te vaak uitgevoerd door installateurs die niet over voldoende gespecialiseerde kennis beschikken. Dit kan leiden tot ondeskundige installaties en het gebruik van niet-gecertificeerde systemen, wat het risico op brand vergroot. 

Juiste keuzes en nodige aandacht

Bij de installatie van een BIPV-zonnepanelenysteem en de bouwkundige montage ervan moet rekening worden gehouden met de elektrische aspecten van het zonnepanelensysteem. Denk hierbij aan de selectie van de juiste omvormer, de stringconfiguratie, het omgaan met schaduwsituaties en het voorkomen van inductielussen. Daarnaast vragen ook de aansluiting in de meterkast, het inregelen van de monitoring en de koppeling met eventuele batterijsystemen of laadpalen de nodige aandacht.

Tegelijk moet het dak ook waterdicht zijn, zodat het regen en wind tegenhoudt. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met bouwkundige aansluitingen met verholen goten, dakpannen, zinkwerk, dakramen, dakkapellen, dakdoorvoeren etc. Een niet te vergeten factor is de communicatie met de andere partijen op het bouwproject en de logistieke en voorbereidende werkzaamheden.

Goede voorbereiding en heldere communicatie

Voor dakdekkers is het even wennen om met een BIPV-systeem aan de slag te gaan. Werken met elektrotechnische producten is voor hen (nog) geen dagelijkse routine. Installateurs zijn het op hun beurt niet gewoon om een dak wind- en waterdicht te maken. Om tijd te winnen en kosten te besparen, kan het verleidelijk zijn om ook een onbevoegde discipline uit te voeren. Dit kan echter tot fouten leiden.

Een succesvolle en efficiënte BIPV-installatie begint altijd met een goede voorbereiding en heldere communicatie. Verkeerde aannames en slechte afstemming leiden tot vertraging en verkeerde keuzes. Wanneer dakdekker én installateur tijdens het project nauw samenwerken en helder communiceren met elkaar, is de kans op een probleemloze installatie aanzienlijk groter. Ook helpt het om in te zetten op intensieve controles.

Efficiënt en veilig installeren: samenwerken!

Het structurele tekort aan vakmensen vraagt om een efficiënt installatieproces van BIPV-systemen. Dat begint met intensief samenwerken. Dakdekkers hebben een installateur nodig in het team – in ieder geval in de voorbereiding – en vice versa. Wanneer slechts één partij verantwoordelijk is voor het dak, heeft dat ook een invloed op het transport, de kans op fouten en de wachttijd. Ook verkleint het de risico’s op lekkende daken, wegwaaiende elementen en brandgevaarlijke situaties.    

Het ontwerpen en efficiënt installeren van een veilig, betrouwbaar, goed renderend en duurzaam BIPV-systeem is werk voor specialisten. Onze gecertificeerde installatiepartners kennen alle ins- en outs voor het ontwerpen en veilig installeren van een BIPV-systeem. Zij helpen u daar graag bij.

 

 

Wevolt X-Roof

Vragen over Wevolt?

Wij helpen u graag met uw project!

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.