ClickBrick

ClickBrick
Renovation shopping mall AH XL ClickBrick Birchwood | Leeuwarden
Wood-serie Cedarwood SP ClickBrick and Redwood SP ClickBrick | Extension Jumbo Supermarket | Dorpsstraat, Oud Gastel | Architect: Bouwraadhuis, Kruiningen | Contractor: Van Wijnen, Rosmalen | Completion Date: 2016-01-01

ClickBrick: een doorbraak in circulair bouwen

Circulair bouwen is de toekomst. Momenteel worden bakstenen bij afbraak vaak gerecycleerd als granulaat voor wegenbouw of betonfabricage. Hoewel baksteen dus nooit afval wordt, ligt onze ambitie toch hoger dan deze vorm van ‘downcycling’. Wienerberger zet volop in op de mogelijkheid tot hergebruik van gevelstenen. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van kalkmortels voor traditioneel metselwerk. En nu is er ook het ultieme circulaire droogstapelsysteem ClickBrick. Met dit systeem kunnen de gevelstenen gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden.

 • De nauwe toleranties en modulaire afmetingen van ClickBrick maken een snelle en efficiënte uitvoering van dit droogstapelsysteem mogelijk. Dit modulaire concept vraagt vanaf de ontwerpfase een geïntegreerde aanpak op maat van de gevelsteen. Hierdoor wordt ClickBrick enkel op projectbasis aangeboden.
Wilt u meer informatie over ClickBrick? Download hier de brochure.

Het ClickBrick systeem

ClickBrick bakstenen zijn geperforeerde strengpersstenen, die standaard in 7 verschillende kleuren geproduceerd worden. Het is een modulair bouwsysteem op basis van een standaard afmetingen. Met behulp van de diverse passtukken is de architect toch in staat om flexibel te ontwerpen.

Lage milieu-impact

 • ClickBrick is 100% circulair
 • Alle systeemcomponenten zijn gedurende hun levensduur volledig herbruikbaar
 • Lange levensduur
 • Alle elementen kunnen losgemaakt worden zonder schade toe te brengen aan de rest van het gebouw
 • Slechts 2 soorten materiaal nodig (staal en keramisch)
 • Na toetsing op diverse strenge criteria, verkregen we het cradle to cradle silver certificaat uit handen van het Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA)
Productshot of the Birchwood SP ClickBrick with clip and screw

Slim verankerd

Zoals de term al aangeeft, komt er in het droogstapelsysteem geen mortel of lijm aan te pas, maar is het gebaseerd op een uiterst solide, mechanische verankering door middel van roestvrijstalen clips en dito spouwankers. De plaatsing verloopt soepel en snel en wordt niet beïnvloed door de weersomstandigheden, wat de timing van de uitvoeringsfase vergemakkelijkt. Specifieke metselvaardigheden zijn niet vereist, wat een uitkomst biedt voor het tekort aan geschoolde vaklui op de werf. Projectbegeleiding en advies op maat inzake technische en esthetische detailleringen en hulpmiddelen garanderen een kwaliteitsvolle uitvoering.

Esthetische vrijheid

Het ClickBrick systeem maakt gebruik van op maat gekalibreerde bakstenen met een groef die een uiterst geringe maattolerantie hebben. Daardoor is er geen verloop zichtbaar in de gevels. Het Wienerberger ClickBrick assortiment is verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen. Gezien de afwezigheid van voegen bestaat een ClickBrick gevel uit een hoger percentage gevelsteen dan traditionele baksteengevels. Zo komen de kleur, vorm en structuur van de stenen optimaal tot hun recht.

ClickBrick assortiment

ClickBrick

London Fuss

ClickBrick

Ebonywood

ClickBrick

Eton (leistructuur)

ClickBrick

Oakwood

ClickBrick

Redwood

ClickBrick

Birchwood

ClickBrick

Birchridge

Bestektekst Terca ClickBrick

  

De Proof of the pudding: referenties

Circulair gevelsysteem maakt zijn debuut in België

ClickBrick heeft zijn technische deugdelijkheid afdoende bewezen in tal van buitenlandse projecten.
Ook in eigen land lopen er momenteel meerdere werven. Zo wordt het systeem benut voor de aanpassing en uitbreiding met nieuwbouw van het jongerenverblijfcentrum Ten Dries in Sint-Denijs (Zwevegem), naar een ontwerp van BAST architects & engineers. Dit project legt de lat hoog wat sociale, ecologische en economische duurzaamheid betreft. Het is dan ook geen toeval dat hier voor de eerste keer in ons land ons innovatieve circulaire gevelsysteem ClickBrick wordt toegepast.

De architecten stelden de bouwheer, de vzw Jongerenzorg Zuid-West-Vlaanderen, voor de bestaande gevel naar de straat open te maken, zodat een centrale ontmoetingsplek met de omgeving tot stand zou komen. Die wordt geflankeerd door een multifunctioneel gebouw en een uit de sloop overgehouden skeletstructuur die als overdekte buitenruimte fungeert. Verder krijgt de site twee nieuwe residenties waar kinderen of jongeren uit de bijzondere jeugdbijstand met hun begeleiders zullen verblijven. De gevels van de twee nieuwe residenties en van het multifunctionele gebouw worden gerealiseerd met ClickBrick.

 • Bouwheer: vzw Jongerenzorg Zuid-West-Vlaanderen
 • Architect : BAST architects & engineers, Gent
 • Aannemer: Himpe nv, Loppem
 • Gevelsteen: ClickBrick Birchwood
 • Oppervlakte: 800 m2 gevelstenen 
 • Oplevering: voorzien in 2022 

Nederlandse referentieprojecten

Bekijk hier een selectie van ClickBrick projecten.

In Nederland werden de voorbije jaren reeds  tientallen projecten uitgevoerd met ClickBrick.  De unieke combinatie van vorm en functie maakt van ClickBrick de innovatiefste baksteen voor de mooiste en meest duurzame gevel!

 

Kijk maar eens naar een aantal referentieprojecten om te zien wat er mogelijk is.

ClickBrick instructiefilm

Dankzij onze instructievideo weet u stap voor stap hoe u werkt met ClickBrick.

Installing ClickBrick

Nog vragen over ClickBrick?

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.