Reference photo new construction single family in Kerniel
Reference photo new construction single family in Kerniel
Reference photo new construction single family in Kerniel

"Met baksteen kan je heel krachtige architectuur maken”

ARCHITECT EGIDE MEERTENS

Egide Meertens (Egide Meertens Plus Architecten) maakt in zijn ontwerpen graag gebruik van baksteen. Daar zijn meerdere redenen voor, vertelt hij. “Je hebt om te beginnen de technische kwaliteiten. Dankzij zijn typische eigenschappen biedt een gevelsteen een woning de ideale bescherming in ons natte klimaat. Daarnaast is er de culturele factor. Baksteen maakt onlosmakelijk deel uit van de Belgische bouwtraditie. Mij lijkt het niet meteen zinvol en duurzaam om allerlei materialen te importeren, terwijl we hier geschikte oplossingen bij de hand hebben.”

"Baksteen maakt onlosmakelijk deel uit van de Belgische bouwtraditie.

Baksteen mag prat gaan op textuur, patine en een rijke variatie aan kleurnuances. Daardoor is het een uitstekend materiaal om een gevelvlak tot leven te brengen. De zoektocht naar de gepaste materialen is altijd een uniek traject.

Goede architectuur vergt overleg

“Een traject waar ook de andere partijen hun zeg in hebben. Goede architectuur is altijd het resultaat van overleg. Met de bouwheer uiteraard, want die moet instemmen met je ontwerp, maar ook met de uitvoerders. Je moet elkaar vinden. Voor de uitvoering zweren wij bij een dunne voeg, hetzij verlijmd, hetzij gemetseld met dunbedmortel. De keuze tussen die twee bespreken we met de aannemer.”

Alles staat met elkaar in verband

Naast textuur, kleur, voeg en de combinatie met andere materialen vergt ook het metselwerkverband de nodige aandacht. “Dat zal in de toekomst meer meespelen”, weet Egide Meertens.

“Ik hou niet van monotone, eenkleurige gevelstenen, maar ga altijd op zoek naar patine, nuance, een warme uitstraling.”

- Egide Meertens

DUURZAAMHEID: EEN ETHISCHE OPGAVE

Niet alleen energie maar duurzaamheid in het algemeen vormt een essentiële bekommernis voor een ontwerper, aldus Egide Meertens. “Als architect draag je de ethische verantwoordelijkheid om duurzame projecten te ontwikkelen. Bouwen is duur en legt een claim op de ruimte. Daardoor bouw je vandaag niet langer voor een generatie, maar moet een woning de tand des tijds kunnen doorstaan. Duurzame materialen en een transparante planopbouw, dragen daartoe bij.”

Contact: https://www.egidemeertens.be/ 

Egide Meertens
Foto Egide Meertens Architecten bvba - Egide Meertens - Riemst
© Egide Meertens

Uw verhaal delen?

Wenst u als architect uw verhaal over gerealiseerde projecten met Wienerberger materialen te delen? Laat het ons weten!

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.